Da si v Melbournu na prvem letošnjem turnirju največje četverice dnevno sledijo presenečenja, so deveti tekmovalni dan poskrbeli Britanec Kyle Edmund, Hrvat Marin Čilić in Belgijka Elise Mertens. Edmund, 49. igralec na svetovni lestvici, je po slabih treh urah boja v četrtfinalu premagal tretjega igralca sveta Bolgara Grigorja Dimitrova, Belgijka, 37. na svetu, pa je četrti igralki sveta Elini Svitolini oddala le štiri igre. Za največje presenečenje je poskrbel Marin Čilić, ki je izločil Rafaela Nadala. Prvi igralec sveta se je za nameček poškodoval in je moral drugič v svoji karieri na turnirju za grand slam predati dvoboj.

Kyle Edmund se je rodil pred 23 leti v Johannesburgu. Oče Steven je Valižan, mama Denise Južnoafričanka. Družina, Kyle ima še sestro Kelly, se je pred 20 leti preselila v Tickton v Yorkshiru, stalno bivališče pa ima na Bahamih. Po Andyju Murrayju, Timu Henmanu, Gregu Rusedskem, Johnu Lloydu in Rogerju Taylorju je Kyle Edmund šesti britanski igralec, ki se je prebil v polfinale turnirja za grand slam. »To je fantastičen občutek,« priznava Kyle Edmund, ki je sploh prvič v karieri igral na osrednjem igrišču Melbourne Parka. »Posebna čast je igrati na igrišču, imenovanem po takšni legendi, kot je Rod Laver. Še večji pa je užitek ob zmagi.« Triindvajsetletni teniški igralec iz Yorkshira se ni ustrašil velikega izziva ob svoji prvi uvrstitvi v četrtfinale največjega turnirja. »Dimitrov je odigral nekaj tesnih dvobojev. Ko sem jih realiziral, sem vedel, da imam možnosti. Vesel sem, da sem izkoristil ponujene priložnosti,« pravi Kyle Edmund, ki ima po mnenju številnih teniških strokovnjakov najboljši forhend med profesionalnimi igralci.

V polfinalu s Čilićem

Britanec se bo v polfinalu presenetljivo pomeril z Marinom Čilićem. Hrvat je v sedmem medsebojnem dvoboju drugič premagal Nadala. Na zmagoviti poti je igral fantastično. Ko je Nadal dobil tretji niz v podaljšani igri, je kazalo, da je Španec strl odpor žilavega in motiviranega tekmeca. V četrtem nizu se je Španec poškodoval in zahteval medicinski odmor. Poškodba mišice je bila preveč boleča, zato je pri zaostanku z 0:2 v odločilnem nizu po slabih štirih urah dvoboj predal. »Ne vem, za kaj natančno gre, potrebne bodo preiskave. Lahko pa rečem, da bi se morali tisti, ki vodijo svetovni tenis, zamisliti, saj je poškodovanih preveč igralcev. Navsezadnje bo treba živeti tudi po končani karieri. Kaj več ne bi dejal, saj sem trenutno preveč razburjen,« je jezen Rafael Nadal.

»Premagal sem izjemnega borca. Igral sem odlično in na to sem ponosen,« je po drugi uvrstitvi v polfinale Melbourna povedal Marin Čilić, ki je zadel kar 83 udarcev, s katerimi je dobil neposredno točko, medtem ko jih je Nadal več kot pol manj (39). »Edmund igra odlično. A s tem se ne obremenjujem. V polfinalu bom moral igrati še bolje,« napoveduje Čilić, ki je dobil edini medsebojni dvoboj z Edmundom, in sicer lani v Šanghaju.

Elise Mertens prihaja iz akademije Kim Clijsters

Elise Mertens je produkt sijajne belgijske šole, ki se je teniškega znanja naučila v akademiji Kim Clijsters, nekdanje prve igralke sveta. Dvaindvajsetletna Belgijka je navdušila predvsem v odstotkih dobljenih točk na drugi servis. Osvojila je kar 65 odstotkov točk, kar je sicer solidna statistika celo za prvi servis. Tekmica Belgijke v polfinalu bo Caroline Wozniacki, ki se je uvrstila med najboljšo četverico ob pol dveh zjutraj po lokalnem času. Danka je proti Carli Suarez Navarro dobila prvih sedem iger, imela v drugem nizu pri vodstvu s 5:4 zaključno žogico, a niz izgubila v podaljšani igri. V tretji je bila znova suverena in se uvrstila v polfinale Avstralije po letu 2011.

V Melbournu je prvič začelo veljati pravilo, da Mednarodna teniška organizacija izvaja nadzor nad igralci, ki predajajo uvodne dvoboje. V preteklosti je bilo veliko odpovedi, saj so prihajali igralci na turnir poškodovani, ob tem pa prejemali visoke zaslužke za udeležbo. Nemca Mišo Zvereva so kaznovali za 45.000 ameriških dolarjev, ker je pri rezultatu 2:6, 1:4 predal dvoboj Južnokorejcu Chung Hyeonu. Igralci in igralke so za poraz v prvem krogu med posamezniki, med katerimi so bili tudi Aljaž Bedene, Blaž Kavčič in Polona Hercog, prejeli 48.000 dolarjev.