Hyeon Chung je teniški igralec, ki je za zdaj na prvem letošnjem turnirju največje četverice v Melbournu pripravil največ presenečenj. Potem ko je v tretjem krogu ugnal četrtega nosilca Nemca Aleksandra Zvereva, je bil danes boljši še od 14. nosilca Srba Novaka Đokovića, šestkratnega zmagovalca v Avstraliji. Južnokorejec se je pri 21 letih prvič uvrstil v četrtfinale najmočnejšega turnirja, hkrati pa zagotovil svoji državi prvo uvrstitev v zgodovini med najboljšo osmerico na turnirjih za grand slam. Đoković ni igral slabo, a se mu je v ključnih trenutkih poznala šestmesečna odsotnost s teniških igrišč.

»Novak je moj vzornik. Večkrat sem ga želel kopirati. Uresničile so se mi sanje,« je navdušeno razlagal Hyeon Chung, ki je slovitega tekmeca ugnal brez izgubljenega niza. »V podaljšani igri tretjega niza nisem čutil pritiska. Rekel sem si, da če mi ne uspe, imam še dva niza priložnosti. Sem mlajši kot Novak, zato lahko več tečem,« je opisoval dvoboj Južnokorejec.

Pogled na statistiko dvoboja razkriva, da je zmagovalca odločilo manjše število neizsiljenih napak. Đoković jih je naredil kar 57, tekmec dvajset manj. Hyeon Chung se lahko pohvali, da je rešil kar 14 žogic od devetnajstih, ko je imel Đoković priložnost za odvzem začetnega udarca. Medtem ko sta oba igralca dobila zgolj 65 odstotkov točk na prvi servis, je bil pri drugem uspešnejši Hyeon Chung s 47 odstotki, Đoković pa je na svoj drugi začetni udarec dobil le 39 odstotkov točk.

Zanimivo je, da bo Hyeon Chung, 58. igralec sveta, v četrtfinalu favorit. Pomeril se bo namreč s Tennysom Sandgrenom, 97. igralcem sveta. Američan je v Melbournu pripravil novo presenečenje, saj je bil v petih nizih boljši od petega nosilca Avstrijca Dominica Thiema. »Ne morem verjeti. Petič nastopam v Avstraliji, štirikrat sem svoje nastope končal v kvalifikacijah. Tokrat pa sem kar četrtfinalist,« je bil navdušen 26-letni Tennys Sandgren. Tekmeca sta se letos že pomerila, in sicer v šestnajstini finala v Aucklandu, kjer je bil s 6:3, 5:7, 6:3 boljši Južnokorejec. »Dvoboj je bil tesen. Spominjam se, da sem imel precej rezerv, ki jih bom poskušal izkoristiti v svoj prid,« je dejal Sandgren.

Zmaga Rogerja Federerja v osmini finala proti Madžaru Martonu Fucsovicsu je bila pričakovana. Znova je navdušil Tomas Berdych. Čeh je prepričljivo ugnal neugodnega Italijana Fabia Fogninija ter dokazal, da je v odlični formi. Tekmec Berdycha v četrtfinalu bo Federer, kar bo nova teniška poslastica. V igri dvojic je v osmini finala izpadla Slovenka Katarina Srebotnik.