Da denar odpira marsikatera vrata in da nogomet pri tem ni izjema, so z nafto bogati Arabci spoznali že pred časom. Sprva z nakupi uglednih evropskih klubov (Manchester City, PSG, Everton, Malaga...), nato pa še s podkupovanjem funkcionarjev Mednarodne nogometne zveze, ki so jim omogočili organizacijo svetovnega prvenstva leta 2022 v Katarju. Pretekli konec tedna so naredili še korak dlje in nekaterim reprezentantom Saudske Arabije priskrbeli mesto v ekipah španskih klubov.

Govor je o deveterici nogometašev, ki bodo do konca sezone trenirali in igrali za prvoligaše Levante, Villarreal in Leganes ter drugoligaše Valladolid, Sporting, Numancio in Rayo Vallecano. Po informacijah španskega tiska bodo klubi v zameno dobili finančno injekcijo v višini enega milijona evrov, vnaprej pa bo poskrbljeno tudi za plače igralcev. Pri Nogometni zvezi Saudske Arabije (SAFF) želijo s tem svoje nogometaše kar najbolje pripraviti na prihajajoči mundial v Rusiji, ki bo njihov prvi po letu 2006.

»Do prihoda saudskih nogometašev v Španijo je prišlo po rigorozni selekciji nogometnih oglednikov. Klubi so več mesecev izbrali igralca, ki bo izboljšal in dopolnil njihovo moštvo,« so v sporočilu za javnost pretekli konec tedna zatrdili pri španski la ligi. A njihovemu zapisu na Iberskem polotoku verjamejo le redki, še več pa je takšnih, ki menijo, da gre za brezvestno in brezsramno trženjsko potezo predsednika la lige Javierja Tabasa in njegovih sodelavcev. Ni namreč zanemarljivo, da Saudska Arabija na lestvici Fife zaseda šele 65. mesto, pred prestopom deveterice igralcev pa je v tujini igral le reprezentant Mukhtar Ali, ki nastopa za nizozemski Vitesse.

Prihod igralcev je sicer del dogovora, ki sta ga vodstvo španske nogometne lige in SAFF podpisala že lanskega oktobra in Špancem med drugim dovoljuje, da pod znamko španske nogometne lige ustanavljajo in vodijo nogometne akademije v Saudski Arabiji. »Nismo le najboljša liga na svetu, temveč tudi najbolj priljubljena na Bližnjem vzhodu. Tudi zato bo naše sodelovanje nedvomno obrodilo sadove pri iskanju največjih talentov iz Saudske Arabije,« je ob podpisu pogodbe tedaj dejal vodja trženja španskega prvenstva Adolfo Bara.

Španci še zdaleč niso edini, ki se v želji po kovanju vse večjega dobička v nogometu obračajo proti vzhodu. Vonju denarja se niso zmogli upreti niti Nemci, ki v zadnjem času pletejo tesne vezi z v nogometu vse bolj ambiciozno Kitajsko. Tako je Nemška nogometna zveza lani reprezentanci Kitajske do 20 let lani dovolila nastopati v četrti nemški ligi, kar pa se je izkazalo za vse prej kot posrečeno potezo. Do incidenta je prišlo že na uvodnem gostovanju proti Schott Mainzu, ko so domači navijači izobesili tibetanske zastave. Mlade kitajske nogometaše je to tako zelo vznemirilo, da so v znak protesta odkorakali z igrišča, kasneje pa dokončno odpovedali svoje sodelovanje v prvenstvu.

Anglija

francija

italija

nemčija

španija