Grigor Dimitrov dokazuje, da se razvija v izvrstnega teniškega igralca. V Melbournu je v tretjem krogu pokazal vse svoje znanje, da je s 3:1 v nizih spravil na kolena 20-letnega Andreja Rubleva. Dvoboj je bil poln čustev. Dimitrovu, tretjemu igralcu sveta in lanskemu zmagovalcu sklepnega turnirja najboljše osmerice v Londonu, je uspelo maščevanje, potem ko je bil lani na turnirju največje četverice v New Yorku Rublev boljši v treh nizih.

Dvoboj je bil zanimiv še zaradi enega statističnega dejstva. Dobre tri ure sta igralca »tekmovala«, kdo bo naredil več dvojnih napak pri začetnem udarcu. Tudi v tej statistiki je s 15:13 zmagal Bolgar. »Velika in pomembna zmaga Dimitrova, ki lahko v Melbournu seže visoko. A le v primeru, da bo izboljšal začetni udarec, saj se bo meril s tekmeci, ki bodo bolje izkoriščali ponujene priložnosti,« meni strokovni komentator in nekdanji vrhunski igralec Mats Wilander. V osmini finala čaka Dimitrova težko delo, saj mu bo nasproti stal domači up Nick Kyrgios, ki je včeraj dobil poslastico dneva proti Francozu Jo-Wilfredu Tsongi.

Glavna tema pogovorov v Avstraliji so visoke temperature. Medtem ko večina spremljevalcev meni, da so teniški igralci dovolj plačani, da svoje storitve ponujajo v vseh vremenskih razmerah, so igralci drugačnega mnenja. Med njimi je tudi Novak Đoković, ki opozarja na zdravje. Temperature v Melbournu pa na igrišču dosegajo več kot 60 stopinj Celzija (v senci več kot 40 stopinj), v katerih je nemogoče kazati vrhunske predstave. Številni dvoboji so obetali več, kot se je izkazalo na igrišču. Razmere so zelo neugodne tudi za odlično telesno pripravljene igralce, saj v tako ekstremnih razmerah niso vajeni igrati. Zato so taktične priprave na dvoboj ključne pri rezultatih.

Prepričljivo se je v osmino finala uvrstil prvi nosilec Rafael Nadal, ki je v večernem dvoboju brez težav prekinil pravljico Damirja Džumhurja iz Bosne in Hercegovine. Španec je za zdaj v Melbournu pokazal najboljšo pripravljenost, na roko pa mu gre tudi ugoden žreb. Za uvrstitev med najboljšo osmerico se bo pomeril z Argentincem Diegom Schwartzmanom. »Za zdaj gre vse kot po maslu. Veselim se nedeljskega dvoboja,« priznava Rafael Nadal. V šestnajstini finala se je po štirih urah končal sijajen niz 38-letnega Hrvata Iva Karlovića, ki ga je z zmago z 9:7 v odločilnem nizu prekinil Italijan Andreas Seppi. Od turnirja se je poslovila tudi čudežna najstnica, 15-letna Marta Kostjuk, ki ni bila kos četrti nosilki, Ukrajinki Elini Svitolini.