Prvi letošnji teniški turnir največje četverice se je v Melbournu začel katastrofalno za ameriške igralce in igralke. Že prvi dan se je poslovila peterica igralcev, ki jih je bilo mogoče pričakovati v drugem tednu turnirja. Deveta igralka sveta Coco Vandeweghe, lanska polfinalistka v Avstraliji, je brez izgubljenega niza izgubila z Madžarko Timeo Babos. Sloane Stephens, zmagovalka zadnjega turnirja za grand slam v ZDA, je morala priznati premoč Kitajki Shuai Zhang, Švicarka Belinda Bencic pa je izločila 37-letno Venus Williams, peto igralko sveta. Pri moških se je moral v uvodnem krogu posloviti Jack Sock, deveti igralec sveta in finalist lanskega sklepnega turnirja najboljše četverice, ki je priznal premoč Japoncu Yuichiju Sugiti. John Isner, 16. igralec na svetovni lestvici, pa je proti Avstralcu Matthewu Ebdnu dobil le en niz.

Svoje delo je mojstrsko opravil prvi igralec sveta Rafael Nadal, ki je 37-letnemu Dominikancu Victorju Estrelli prepustil le tri igre. »Lahko potrdim pisanje medijev, da sem imel v prvem krogu idealnega tekmeca. Njegova igra mi ustreza. Lahko sem igral sproščeno. Z igro v prvem krogu sem lahko zelo zadovoljen,« je priznal Rafael Nadal, ki se bo v drugem krogu pomeril z Argentincem Leonardom Mayerjem.

Uvodni dan v Melbournu je postregel z nekaterimi preobrati. Srb Viktor Troicki se je po zaostanku z 0:2 v nizih proti domačinu Alexu Boltu uvrstil v drugi krog. Podoben podvig je uspel Damirju Džumhurju iz Bosne in Hercegovine, ki je bil s 3:2 v nizih boljši od Italijana Paola Lorenza. Hrvat Marin Čilić se je proti Kanadčanu Vasku Pospisilu bojeval več kot tri ure, preden je v podaljšani igri četrtega niza izkoristil šesto zaključno žogico.

Domači ljubitelji tenisa so se danes najbolj razveselili prepričljive zmage Nicka Kyrgiosa. Nepredvidljivi Avstralec je Brazilcu Rugeriu Dutri da Silvi prepustil le sedem iger. »Vselej sem vznemirjen, ko stopim na teniško igrišče v Melbournu. Predlani sem se uvrstil v četrtfinale. Letos bi bil rad še boljši,« ne skriva velikih ambicij Nick Kyrgios. Avstralec je na začetku leta odlično pripravljen, kar je dokazal s turnirsko zmago v Brisbanu.