Po približno letu in pol brnenja gradbenih strojev so se gradbinci dokončno umaknili iz stare vile na Komenskega ulici 9 in v stavbo se je danes tudi uradno vrnila otroška ustvarjalnost. V rumenkasti enonadstropni vili, zgrajeni konec 19. stoletja, ima od leta 2008 svoje prostore Art center Pionirskega doma – centra za kulturo mladih, ki je tako po desetih letih delovanja dočakal prepotrebno in temeljito obnovo prostorov. Ti se zdaj med drugim ponašajo tudi z notranjim dvigalom in tako lažjim dostopom za invalide.

Dnevi odprtih vrat

Art center, pred obnovo predvsem center likovnega ustvarjanja, se je, kot je že pred časom dejala direktorica Pionirskega doma Viktorija Potočnik, z novimi prostori razvil v »inkubator otroškega ustvarjanja«. Prostore so slavnostno odprli že danes, odprtje prenovljene hiše ustvarjalnosti in umetnosti pa bodo v Pionirskem domu praznovali s tednom odprtih vrat. Od jutri pa vse do naslednje srede bodo namreč vrata vile odprta za širšo javnost, v tem času pa se bodo pod streho Art centra zvrstile tudi številne brezplačne aktivnosti. »Z ustvarjalnimi delavnicami bomo predstavili dejavnosti in programe, ki se bodo odvijali v novih prostorih. Na voljo bo tudi vodeni ogled po celotni hiši,« so ob tem napovedali v Pionirskem domu.

Prenova vile iz leta 1893

Gradnjo enonadstropne družinske vile z vrtom je po načrtih iz leta 1893 naročil Ivan Velkavrh, takrat nadporočnik in ljubljanski mestni svetnik, ki se je zavzemal za olepšavo mesta. Pročelje vile je bilo že po prvotnih načrtih bogato okrašeno, številni zgodovinski elementi hiše pa so se tudi ohranili. Te so zdaj temeljito obnovili. Razkošna pa ni bila le zunanjost, temveč, kot so razkrila odkritja restavratorjev, tudi notranjost vile. Pod plastmi barve so se namreč skrivale stenske dekorativne poslikave, pravo presenečenje pa je strokovnjake pričakalo pod oljnimi barvami na lesenih parapetih pod okni, kjer so našli naslikane angelčke z različnimi glasbili. Podobnih poslikav na lesenih panelih drugje v Ljubljani za zdaj niso odkrili, je že pred časom pojasnila višja konservatorka ljubljanske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Sabina Ravnikar in dodala, da ob unikatnosti izražajo tudi okus takratnega naročnika, saj so bile najverjetneje del opreme glavnega salona. Leta 1962 je prostor v vili dobila Pionirska knjižnica, klet vile na Komenskega pa je bila že med delovanjem knjižnice namenjena tudi kiparskim delavnicam Pionirskega doma. Leta 1981 je knjižnica postala samostojna enota Knjižnice Otona Župančiča na Kersnikovi ulici in se pred desetletjem tja tudi preselila, prostore vile pa s svojimi programi vse od takrat polni Pionirski dom.