»Vem, da imajo Hrvati težave s Slovenci zaradi meje. Zato upam, da bodo navijali za Makedonijo, ne za Slovenijo,« je pred tekmo v šali dejal makedonski reprezentant Kiril Lazarov, po mnenju katerega spada Slovenija med pet najboljših reprezentanc na svetu. A nevtralnih navijačev v Areni skorajda ni bilo, med 10.000 gledalci pa sta imeli obe ekipi približno enako podporo. Začetek tekme je nakazal, da bodo Makedonci tudi svoje peto EP začeli s porazom (do sobote še nikoli na prejšnjih štirih niso zmagali na prvi tekmi), saj so prvi gol iz igre dosegli šele v 13. minuti, Slovenci pa so si sedemkrat priigrali tri gole prednosti. A po zadnjem takšnem vodstvu (11:8 v 27. minuti) je prišlo do razpada sistema in Makedonija je v sedmih minutah naredila delni izid 7:0.

Po zadnjem vodstvu tekmecev za štiri (16:12) so Slovenci v 45. minuti le izenačili na 17:17, tik za tem pa zaradi rdečega kartona ostali brez Darka Cingesarja, enega stebrov obrambe. Romunska sodnika sta več kot očitno pomagala Makedoncem, vseeno pa je bila Vujovićeva četa pri vodstvu s 24:23 v 57. minuti na pragu zmage. A do konca je naredila kopico napak v napadu in ni več zatresla mreže, Kiril Lazarov in njegov mlajši brat Filip pa sta še vsak po enkrat zadela v polno in poskrbela za minimalno zmago reprezentance, ki še vedno drži neslavni rekord v zgodovini EP: je »lastnica« najvišjega poraza, saj je na svojem prvem EP 1998 v Italiji izgubila proti Češki z 20 goli razlike (18:38).

Medtem ko je slovenski junak Matevž Skok (16 obramb) šel mimo vseh novinarjev razočaran in brez besed, glavo pa si je prekril s trenirko, je bil selektor Vujović tradicionalno zgovoren. »Že ko sem izvedel, da bosta sodila Romuna, sem vedel, da smo v k.... in da nam ne bosta dovolila zmagati. Tudi moje srečanje z njima pred tekmo je bilo čudno. Prišla sta do mene in mi dejala, da sta začela soditi, ko sem jaz šele začel svojo trenersko pot, zdaj pa sta na koncu svoje sodniške poti. Ne vem, kaj sta mi s tem želela povedati, a prepričan sem, da bosta v nadaljevanju za nagrado od EHF dobila tudi kakšno tekmo za kolajne. Moram priznati, da po 43 letih v rokometu kot igralec in trener očitno ne poznam rokometnih pravil in sodniških kriterijev. V 90 odstotkih njunih odločitev sploh nisem vedel, kaj in zakaj sta piskala. To je bila klasična sodniška kraja, piskala sta za tisto, kar razen njiju ni videl nihče,« je dejal Veselin Vujović, ki si je v 12 urah po tekmi kar trikrat v celoti ogledal njen posnetek in naštel vsaj 19 velikih sodniških napak v škodo Slovenije.

Črnogorec je priznal, da je njegova ekipa prikazala slabo igro (slabše verjetno ne moremo igrati, pravi), nato se je spet dotaknil sodnikov. »Če bi se kaj takšnega zgodilo kateri izmed rokometnih velesil, bi izbruhnil škandal. Prišlo bi do zamenjav sodniških parov, mi, ki smo majhni, pa smo žal v položaju, ko moramo spustiti glave in biti tiho, kajti naših kritik nihče noče in ne želi slišati. Ne vem, zakaj se igra rokomet. Očitno ne zaradi igralcev, trenerjev in gledalcev, ampak zaradi skupine gospodov, ki v evropskem rokometu odloča o vsem. Če bodo ljudje iz EHF ocenili njuno sojenje za dobro, potem bi bilo zame najbolj pametno, da se preusmerim v kakšno drugo dejavnost. Da bi se na primer ukvarjal z rudarstvom, to je verjetno lažje delo kot to, ki ga zdaj opravljam. Trenersko delo je preveč stresno in živčno, z njim ogrožam svoje zdravje,« meni Vujović, ki na novinarski konferenci po tekmi v znak protesta ni želel govoriti v angleščini (ne znam dobro govoriti angleško, se je izgovoril), ampak je to počel v srbohrvaščini. Po njegovi ostri kritiki sodnikov in EHF uradni voditelj novinarske konference sploh ni želel njegovih besed prevesti v angleščino, kar je po pravilih obvezno.