Mladeniču iz Reke gre v nos pričkanje Slovenije in Hrvaške o meji v Piranskem zalivu. Glasbenik, ki je v preteklosti že navduševal s svojimi parodijami, se je resne tematike znova lotil s humorjem. Priredil je besedilo pesmi Ribari pokojnega Vinka Coceja. V besedilu tako med drugim pripoveduje o Piranskem zalivu – »svetovnem čudu«.

»Vsaka riba ima potni list, čigava je ta riba – je Slovenka ali Hrvatica, je Špela ali Ivana?«. Staraj nato kitarsko spremljavo zamenja s harmoniko, zapoje pa tudi v slovenščini.

Posnetek, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi, je doslej na facebooku videlo že več kot 217.000 ljudi.

Staraj je za Novi list povedal, da ima veliko prijateljev z obeh strani meja in da zanje ni pomembno, kdo je Hrvat in kdo Slovenec. »Za nas je vse Istra, območje, kjer ljudje živijo v sožitju,« je dejal za hrvaški dnevnik. Dodal je še, da ne razume, zakaj se o meji toliko razpravlja. »Vse, kar vem, je, da je to delček sveta, kjer so ljudje veseli, se radi družijo in pojejo,« je povedal o svojih istrskih rojakih. Dodal je še, da ga žalosti, da se na vsakem koraku spodbuja sovraštvo – nekaj, česar »mali«, navadni ljudje nikakor ne želijo.

»Ne bodimo več ovce«

Vse slovenske in hrvaške glasbenike je pozval h »koncertu miru sredi Piranskega zaliva«, ki bi se imenoval »Ljubezen, ne politika«. Pravi, da je prišel čas, da se ljudje dvignejo na noge in pokažejo, da niso ovce. »Z nami ne morejo početi vsega, kar se jim zahoče,« je prepričan. Potarnal je še nad politiko, ki se, namesto da bi se posvetila pravim težavam, ukvarja »z dvema ribama in nekaj metri obale«.

Reški glasbenik Mauro Staraj je v preteklosti Hrvate že zabaval s priredbo uspešnice Despacito, v kateri se je norčeval iz sodbe zoper Huanita Luksetića, ki je pristal v zaporu zaradi gojenja marihuane v zdravstvene namene.