Tolušić je davi za hrvaški radio povedal, da niti ni razlogov za kaznovanje hrvaških ribičev v Piranskem zalivu, posebej pa ne zaradi nezakonitega ribolova. »Če bi hoteli govoriti o nezakonitem ribolovu, bi bilo treba ribiško ladjo ustaviti in pregledati, kaj je ribič ulovil, tako da to sploh ne pride v poštev. Nekakšen nezakonit prehod meje pa je v sferi dnevnopolitičnih zgodb in prerekanj,« je izjavil Tolušić in večkrat ponovil, da bo Hrvaška zaščitila svoje ribiče.

Ribiči lovijo brez incidentov

Menil je, da so napovedane kazni »preizkusni baloni« ter ponovil, da bi Slovenija morala pošiljati kazni za hrvaške ribiče po uradni poti prek hrvaškega ministrstva za pravosodje. Obenem je dejal, da ima tudi hrvaška policija posnetke prekrškov slovenskih ribičev v Piranskem zalivu, a da ne bo vlekla enostranskih potez. Na slovenski strani naj sicer še ne bi bila izrečena nobena kazen, bo pa kmalu, je STA izvedela neuradno.

Tolušić je sicer izpostavil še, da v Piranskem zalivu ni nobene vojaške ladje ter da ribiči lovijo brez incidentov. Ocenil je, da so hrvaški ribiči izpostavljeni psihološkem pritisku zaradi srečanj s slovensko policijo, ter pozval k umirjanju napetosti.

Ocenil je še, da bi bilo stanje v Piranskem zalivu »bolj normalno« in bi se vse prej uredilo, če se ne bi bližale slovenske parlamentarne volitve.

Juncker je »dosleden«

Pejčinović Burićeva je včeraj ocenila, da je Juncker »dosleden pri stališču, da gre za dvostransko vprašanje med dvema članicama EU«. Kot je dodala v pogovoru za hrvaško tiskovno agencijo Hina, je Junckerjeva izjava v skladu s prejšnjimi izjavami Evropske komisije o podpori pogovorom in dialogu med Hrvaško in Slovenijo.

Preberite še: Izvajanje arbitražne odločbe ni stvar Nata

Vodja hrvaške diplomacije je poudarila, da Evropska komisija obenem opozarja na nesprejemljivost enostranskih ukrepov, za kar si prizadeva tudi Hrvaška.

Hrvaška pripravljena priznati večji del arbitražne razsodbe

Pejčinović Burićeva je dodala, da Hrvaška vztraja pri nadaljevanju dialoga s Slovenijo ter da obstajajo dvostranski stiki s slovensko stranjo. Potrdila je, da se bo hrvaški premier Andrej Plenković na povabilo Junckerja udeležil skorajšnjega srečanja Evropske komisije, na katerem bodo obravnavali vsa pomembna vprašanja za EU ter skupne interese Hrvaške in Evropske komisije.

Hrvaško uredništvo komercialne televizije RTL je včeraj neuradno poročalo, da je Hrvaška pripravljena prisluhniti Junckerju in priznati večji del arbitražne razsodbe v dvostranskih pogovorih. Zagreb naj bi zahteval boljši položaj za hrvaške ribiče, so dodali.