Dražba zemljišč nekdanjega slovenskega smučarskega asa Bojana Križaja ni bila uspešna. Križaj naj bi zemljišča v zaledju Kopra po poročanju Primorskih novic pred leti kupil z namenom, da tam postavi sončno elektrarno. A se posel očitno ni izšel, zato se je avstrijska slaba banka Heta (naslednica Hypo Leasinga) zaradi Križajevih dolgov odločila denar izterjati po sodni poti in prek koprskega okrajnega sodišča zahtevala dražbo njegovih nepremičnin. Današnji prvi poskus je bil neuspešen, saj se dražbe ni udeležil nihče, Križaj pa že pred leti in tudi danes o svojih zasebnih poslih ne želi javno govoriti.

Križaj je sedem zemljišč na Belvedurju pri Hrvojih, nedaleč od slovensko-hrvaške meje, kupil leta 2014. Skupaj gre za več kot hektar zemljišč in nekaj poslopij nekdanje živinorejske farme, ki je tukaj začela obratovati v 80. letih prejšnjega stoletja. Lani pa je zaradi neporavnanih obveznosti banka Heta na zemljišča vpisala hipoteko. Od Križaja terja za skoraj milijon evrov neporavnanih dolgov.

Na današnji dražbi bi parcele lahko prodali za najmanj 154.000 evrov. A čeprav kupcev za zemljišča ni bilo, še ne pomeni, da ta niso zanimiva. Preostali del zemljišč nekdanje farme je v lasti podjetja Kemiplas, s katerim je poslovno in lastniško povezan eden najbogatejših Hrvatov, podjetnik, lastnik več kemičnih tovarn in vinogradnik Enver Moralić. Ta je že pred leti napovedal, da bi rad na tem območju zgradil apartmaje z ekološko in turistično ponudbo.

Prokuristka podjetja Kemiplas Natalija Gulić je danes povedala, da se za sodelovanje na dražbi niso odločili, ker so ocenili, da je cena postavljena previsoko, bodo pa o nakupu razmišljali, če se bo znižala na raven, kot jo dosegajo druga primerljiva zemljišča na obali. Prav tako je zatrdila, da Moralić svojih načrtov za turistični kompleks še ni opustil.