Velikopotezni načrti nekdanjega smučarskega asa Bojana Križaja za gradnjo toplarne na lesno biomaso v sosednji Hrvaški so spodleteli. Zagrebško trgovsko sodišče je minuli petek končalo stečajni postopek nad Križajevo družbo Sortitus savjetovanje.

Predlog za stečaj družbe je dala tamkajšnja finančna agencija Fina. Ker v zakonskem roku po hrvaški insolvenčni zakonodaji nobeden od upnikov ni predlagal začetka rednega stečajnega postopka, hkrati pa družba nima potrebnega premoženja za kritje stroškov postopka, je sodišče stečajni postopek končalo že v istem dnevu, kot ga je sprožilo. Po pravnomočnosti odločbe bo družba Sortitus savjetovanje z ugotovljenimi dolgovi v višini vsega skupaj 11.000 kun (okoli 1500 evrov) izbrisana iz hrvaškega sodnega registra.

Pravnomočna obtožnica proti Križajevemu poslovnemu partnerju

Približno 40 milijonov evrov vrednega hrvaškega projekta se je Križaj lotil z dvema poslovnima partnerjema. Prvi je bil Nemec Manfred Gotthard Schubert. Dva meseca potem, ko je slovenski Sortitus v Križajevi lasti sredi leta 2011 ustanovil istoimensko družbo na Hrvaškem, je Schubert v njej postal solastnik. Drugi partner pa je bil Stojan Urban. Ta se je pred leti znašel v aferi Hypo. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so nam včeraj pojasnili, da je obtožnica proti Urbanu in štirim drugim fizičnim osebam postala pravnomočna februarja. Kot smo pred leti razkrili v Dnevniku, je Skupina Hypo z Urbanovo družbo Urbano KC sklepala kreditne in lizinške pogodbe za gradnjo večstanovanjske stavbe v Komendi, čeprav ni imela ustrezne bonitetne ocene. V stik z Urbanom nam ni uspelo priti.

Tako imenovani projekt BioSava sta Križaj in Urban mestnim svetnikom Slavonskega Broda predstavila sredi leta 2012. Zanj sta se odločila, ker ima mesto zgrajeno omrežje za daljinsko ogrevanje, hkrati pa leži v enem od treh hrvaških gozdnih območij. Po prvotnih načrtih bi zaposlitev v projektu lahko dobilo 70 delavcev, sofinanciran pa naj bi bil z evropskimi sredstvi. Toda projekt ni nikoli zaživel.

Križajevo slovensko podjetje davčni neplačnik

Podobno kot hrvaški Sortitus savjetovanje se s finančnimi težavami spopada tudi slovenski Sortitus. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da je družba davčna neplačnica, v zadnjem letu pa je imela skoraj dva meseca blokirane transakcijske račune. Direktorja Sortitusa, ki je lani dosegel 63.000 evrov prihodkov in 2000 evrov čistega dobička, sta Urban in Križaj. Slednji je tudi polovični lastnik Sortitusa, druga polovica pa je v lasti družbe Osen, ki se ukvarja s proizvodnjo električne energije in oskrbo z njo. Do leta 2010 je bil Urban solastnik Osena, od takrat pa je družba v lasti Sortitusa. To pomeni, da imata Osen in Sortitus navzkrižno lastništvo.

Kot samostojni podjetnik je Križaj lani dosegel približno 28.000 evrov prihodkov od prodaje, kar ni niti petina prihodkov, doseženih leta 2014. Medtem ko je predlanskim posloval s čistim dobičkom v višini dobrih 12.000 evrov, je lani pridelal izgubo v višini skoraj 6000 evrov. Na naša vprašanja Križaj, ki je v poslovnem svetu najbolj poznan po večmilijonski naložbi v apartmaje na Jahorini, ni želel odgovarjati.