Kdor je lani poskušal sestaviti nov osebni računalnik ali nadgraditi starega, je morda naletel na težavo, ko je želel kupiti grafično kartico. Zaradi vzpona priljubljenosti rudarjenja kriptovalute ethereum in vse večjega vlaganja v razvoj umetne inteligence je leta 2017 na trenutke vladala prava suša grafičnih kartic. Predvsem tiste grafične kartice, ki so za zmerno ceno ponujale veliko moči, so se močno dražile, izstopa pa tudi nedavni dogodek v Rusiji, kjer je banka Sberbank pokupila skoraj vse grafične kartice v državi. Te je uporabila za laboratorij umetne inteligence.

Podjetje Nvidia, ki izdeluje priljubljene grafične kartice geforce in titan, je sedaj naznanilo spremembo pogojev uporabe. Odslej bo namreč prepovedano uporabljati gefore in titan kartice v podatkovnih centrih ali za obsežne poslovne raziskovalne projekte, kot je razvoj umetne inteligence. Bo pa grafične kartice še naprej dovoljeno uporabljati za aplikacije tehnologije podatkovnih blokov in rudarjenje kirptovalut, kot je ethereum.

Akademski projekti večinoma izvzeti iz prepovedi

Čeprav bo odločitev podjetja razveselila marsikaterega uporabnika osebnih računalnikov, ki bi radi zgolj igrali najnovejše videoigre pri najboljših grafičnih nastavitvah, Nvidia nima zgolj altruističnih motivov za zaščito malega potrošnika. Podjetje namreč želi, da bi veliki poslovni akterji, ki želijo razvijati sodobne informacijske storitve, namesto relativno ugodnih kartic, ki se večinoma gibljejo znotraj meja enega tisočaka evrov, kupovali dražje kartice, kot je tesla v100. Za to kartico je namreč treba odšteti že več kot 11 tisoč evrov. Podjetje spremembo pogojev uporabe sicer pojasnjuje s stališčem, da kartice geforce in titan preprosto niso izdelane za uporabo v zahtevnih pogojih podatkovnih centrov.

Odločitev podjetja je medtem zaskrbela številne akademske raziskovalne ustanove, ki se bojijo, da bodo morale odslej tudi same poseči po precej dragih grafičnih karticah, čeprav njihovi projekti še zdaleč nimajo tolikšne finančne podpore kot veliki poslovni akterji. Predstavniki Nvidie pa so že zagotovili, da večina akademskih projektov ni tako obsežnih, da bi se prepoved uporabe potrošniških kartic nanašala tudi na njih.