»Brezdelje brez obveznosti,« je odgovoril selektor slovenske reprezentance v smučarskih Goran Janus na Dnevnikovo vprašanje, kakšen je bil načrt dela za današnji edini prosti dan na novoletni turneji. A slovenski reprezentanti niso le ležali z nogami v zrak v posteljah Alphotela na obrobju Innsbrucka, ampak so se vsaj preznojili s tekom. Nekateri so zavili v bližnje nakupovalno središče, vsi pa so slabo uro sproščeno klepetali s slovenskimi poročevalci, ki jih je na drugem polčasu turneje toliko kot skakalcev – sedem.

V slovenski reprezentanci se je vzdušje po slabem začetku v Oberstdorfu (najboljši Damjan na 14. mestu) občutno popravilo po dobrem moštvenem nastopu v Garmisch-Partenkirchnu s petimi tekmovalci s točkami svetovnega pokala in dvema med najboljših deset (5. Tilen Bartol, 8. Peter Prevc). Za športni uspeh so se odpovedali silvestrovanju. Imeli so le skupno večerjo, večina si jih je opolnoči iz hotela na hribu ogledala ognjemet v Garmischu, raket pa niso spuščali, saj letos v ekipi ni Tepeša, ki je bil običajno zadolžen na pirotehniko.

Bartol ni del srednješolskega sistema v Kranju

Najboljšima Slovencema v skupnem seštevku turneje Tilnu Bartolu (9. mesto) in Jerneju Damjanu (11. mesto) je skupno tudi to, da sta začela v Iliriji iz Ljubljane, nato pa prestopila v Ihan. 20-letni Bartol iz Loškega Potoka na Notranjskem je čez noč postal prvo ime slovenske ekipe in mala senzacija turneje, na kateri je s petim mestom dosegel uspeh kariere. Še bolj razveseljuje, da je pokazal jeklene živce, ko je moral v finalu kot drugouvrščeni po prvi seriji zaradi premočnega vetra skupaj z zmagovalcem Stochom na svoj nastop čakati kar deset minut. Čeprav je bila to zanj šele 13. tekma v svetovnem pokalu, je njegov obraz spominjal na hladnokrvnega igralca igralca pokra. Bolele so ga noge, a so mu dovolili, da je snel smuči, se razmigal in pognal kri po žilah.

»S Stochom sva se pogovarjala le to, kako zelo naju bolijo noge, sicer sva bila osredotočena vsak na svoj skok. Za trenutek sem pomislil, da bodo tekmo prekinili, a ker sva bila na vrhu le še dva, sem vedel, da jo bodo izpeljali do konca. Na srečo so prireditelji počakali toliko, da sva imela s Stochom enake razmere kot drugi,« je povedal Tilen Bartol. Je posebnež, saj ni del srednješolskega sistema v Kranju, v katerega je vključena večina skakalcev, ampak je v Ljubljani dijak četrtega letnika šole za zobotehnika. V njegovi torbi na potovanjih so vselej tudi knjige, zapiski pa so spravljeni na računalniku. Pravi, da se v poklicu zobotehnika ne vidi, ker je preveč sedenja, ampak ga zanima študij športnega menedžmenta v Kranju. V klubu je treniral s Simonom Podreberškom in se priključil mladinski reprezentanci šele, ko je dosegel dovolj dober rezultat. Vožnje na treninge v Kranj so bile logistično zahtevne, a smuči vendarle ni prenašal po avtobusih, saj ga je pogosto prevažal Gorazd Pogorelčnik, koordinator v državnem skakalnem centru v Kranju.

Peter Prevc se je obnašal preveč nemško

Potem ko je Peter Prevc v Oberstdorfu ostal brez finala (41. mesto), je ob prvi letošnji uvrstitvi med najboljših deset pokazal toliko veselja kot v preteklosti ob zmagah. Šele prvič v zimi je na tekmi sestavil dva dobra skoka. »Po Oberstdorfu ni bilo noči brez sna. Neuspeh smo analizirali že pod skakalnico in nato vse premleli še kombiju, zato sem imel hitro sestavljen načrt za popravni izpit. Očitno sem preveč kontroliral telo in po nemško vse zložil po predalčkih. Končno sem v zraku tudi užival in občutki so bili enaki kot ob moji zadnji zmagi v Saporu. Časa za evforijo ni, uspelo mi je zgolj na eni tekmi,« je bil previden Peter Prevc, ki bi po Engelbergu stave za skupno zmago vplačal na Freitaga, po predstavah Stocha pa je spremenil mnenje.

Potem ko je bil Jernej Damjan s 14. mestom v Oberstdorfu najboljši Slovenec, je bil na novoletni dan navdušen, da je bil s 13. mestom šele tretji najboljši. Očitno mu je koristil obisk družine, mišice pa mu je zmehčal vsakodnevni obisk bazena, v katerem je preživel po dve uri na dan, ker hčerka Niki nikakor ni hotela iz vode. S skakalnico v Innsbrucku, kjer bodo jutri ob 14. uri kvalifikacije, se nikakor ne uspe spoprijateljiti. »To je odločilna skakalnica, če mi bo uspelo prvič v karieri osvojiti točke svetovnega pokala na vseh tekmah,« je zadržan 34-letni Ljubljančan Jernej Damjan, ki upa, da bo njegov prijatelj Stoch ponovil poker zmag Hannawalda na vseh štirih skakalnicah. Prijetni slovenski presenečenji sta bruc ekonomske fakultete Žiga Jelar iz Spodnje Besnice pri Kranju, ki je z izločitvijo Krafta vplival na enega najhujših avstrijskih porazov v zgodovini turnej, in sedemnajstletni mladinec Timi Zajc. Točke sta osvojila na obeh tekmah, čeprav sta debitanta na turneji.