Turistični biser Bled je, kot vse kaže, na poti k novemu rekordu. Do konca letošnjega leta, torej v teh dneh, bo zabeležil preko milijon nočitev v enem letu. »To se bo zgodilo prvič v vsej zgodovini Bleda. Vseh prenočitev do konca novembra letos je bilo 982.546, podatkov za december seveda še ni, jih pa glede na napovedi in izkušnje pričakujemo še okoli 54.000, tako da bo številka milijon zagotovo presežena,« pravi predstavnica destinacije Bled za odnose z javnostmi Romana Purkart.

Prevladovali so Britanci

Kot pojasnjuje Purkartova, so v letošnjem letu med gosti prevladovali Britanci, Nemci, Italijani in Avstrijci, veliko pa je bilo tudi gostov iz azijskih držav, Združenih držav Amerike in evropskih držav. »Med gosti smo na primer našteli tudi več kot tisoč Islandcev,« opisuje letošnje podatke.

Bled bo v prihodnjem letu še blj prepoznaven, obljubljajo v Turizmu Bled. Slike Bleda bodo krasile največje turistično - poslovne dogodke ne samo v Evropi, pač pa tudi na prekooceanskih destinacijah v Avstraliji in Novi Zelandiji, pa tudi v Pjongjangu in na Japonskem.

Pričakujejo še uspešnejše prihodnje leto

Blejski turistični delavci pa pričakujejo, da bo leto 2018 še bolj uspešno, pravi Purkartova. »Več obiska si obetamo predvsem glede na nagrado Lonley Planeta, ki je destinacijo Julijske Alpe uvrstil med deset najboljših svetovnih destinacij za leto 2018.«

Tudi sicer bo prihajajoče leto za blejski turizem prelomno, napovedujejo v Turizmu Bled. Pripravili in sprejeli bodo novo strategijo razvoja turizma, ki bo pomembno vplivala na razvoj glavne blejske gospodarske panoge v prihodnjih letih. Odprli bodo tudi predvidoma do poletja dokončano severno obvoznico, ki bo razbremenila promet proti Pokljuki, ravno tako pa se bo nadaljevala priprava dokumentacije in odkup zemljišč za južno razbremenilno cesto, ki bo močno olajšala pot proti Bohinju.