Razkritje, da govorice o Applovem načrtnem upočasnjevanju starejših modelov iphonov niso povsem iz trte izvite, je uporabnike opogumilo k vsaj osmim tožbam zoper to ameriško tehnološko podjetje v ZDA, na piko pa so podjetje vzele tudi francoske oblasti. Pri Applu sicer že vse od razkritja dalje trdijo, da z upočasnjevanjem naprav ne želijo uporabnike spodbuditi k nakupu vedno novih iphonov, temveč da z ukrepom želijo doseči ravno nasprotno – da bi bili uporabniki s starejšimi telefoni čim dlje zadovoljni.

Pri Applu so že kmalu po razkritju njihove prakse, da se delovanje iphona po določeni obrabi njegove baterije bistveno poslabša, zatrdili, da gre za ukrep, s katerim želijo podaljšati življenje napravam, tudi ko starejše baterije niso več sposobne napravi ves čas zagotavljati dovolj energije. Zaradi te težave naj bi se starejši iphoni občasno samodejno izklapljali. V včerajšnjem sporočilu za javnost so še enkrat pojasnili, da je bil ukrep uveden lani s posodobitvijo ios 10.2.1. Pišejo, da so bili uporabniki z ukrepom zadovoljni, ker do spontanega izklapljanja naprave ni več prihajalo. Zato so letos ukrep s posodobitvijo ios 11.2 razširili še na iphone 7 in iphone 7 plus.

Ukrep vplival tudi na zaslon in zvočnike

Glede na odzive po razkritju pa je več kot jasno, da velik del uporabnikov ni vedel, da so pri Applu občasno nenačrtno izklapljanje telefona rešili z občutnim poslabšanjem delovanja naprave nasploh. Poleg počasnejšega delovanja procesorja se zaradi ukrepa lahko močno zmanjša osvetljava zaslona, zmanjša glasnost zvočnikov, izklopi pa se lahko tudi bliskavica na kameri. GPS in kvaliteta fotografij pa nista poslabšana.

Negativni odziv je Apple prisilil tudi k nekaterim ukrepom za blaženje potrošniškega nezadovoljstva. Podjetje je napovedalo, da bo pripravilo posodobitev programske opreme, ki bo uporabnikom omogočila vpogled v zdravje baterije in razkrila, če je delovanje njihovega telefona zaradi tega kaj slabše. Za povrh pa so obljubili tudi cenejše menjavanje baterij za iphone, ki niso več v garanciji. S sedanjih 79 dolarjev naj bi cena padla na 29 dolarjev.