Novico o ustavitvi s trgovanjem je zagrebška borza sporočila kmalu po današnjem odprtju. Na borzi sicer kotirajo delnice Leda, Jamnice, Zvijezde, Belja, Pik Vinkovca, Vupika, Tiska in Žitnjaka, ki so del Agrokorjeve skupine.

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za koncern Agrokor Ante Ramljak je v sredo sporočil, da je začasni svet upnikov podprl predlog prestrukturiranja podjetja oz. načrt strukture poravnave koncerna. Ob tem je napovedal, da bodo na osnovi tega načrta v prihodnjih treh mesecih oblikovali končne podrobnosti poravnave.

Načrt poravnave sicer med drugim predvideva oblikovanje novega holdinga, na katerega bodo prenesli zdrave družbe iz koncerna. Nova skupina bo verjetno dobila tudi novo ime.

Borza se je za ustavitev trgovanja z delnicami podjetij iz koncerna odločila na podlagi prispevkov iz medijev, pri čemer izpostavlja portal Index in prispevek o Ramljakovem načrtu. Index med drugim poroča o tem, da bi lahko pokojninski skladi ostali brez vsega, kar so vložili v družbe Ivice Todorića.

Glede na to, da gre za informacije, ki bi razumljivo lahko vplivale na cene delnic družb, ki kotirajo na borzi, je nastala situacija, v kateri je treba zaščititi vlagatelje, sporočilo zagrebške borze še povzema Hina. Izredna uprava Agrokorja se bo sicer danes v Zagrebu srečala z dobavitelji družbe in jim predstavila načrt prestrukturiranja.