V vaseh pod Stolom, združenih v občino Žirovnica, so danes na trnih. Okoli 16. ure, če bo šlo vse po načrtih, bodo postali svetovna znamenitost. Takrat naj bi namreč generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) rojstni dan Antona Janše, ki se je rodil na Breznici, razglasila svetovni dan čebel. Prvič ga bodo – ne samo lokalno, ampak kar z veliko državno proslavo – praznovali 20. maja prihodnje leto. »Pokroviteljstvo slovesnosti je prevzel predsednik republike Borut Pahor. Na prvem zaznamovanju svetovnega dneva čebel na Breznici, v rojstni vasi Antona Janše, pričakujemo okoli 5000 ljudi, od visokih predstavnikov naše in drugih držav do čebelarjev, ki se bodo pri nas udeležili strokovnega srečanja, in drugih gostov,« pravi župan Žirovnice Leopold Pogačar. »To bo za nas podoben podvig, kot je za organizatorje poletov v Planici tja spraviti vse obiskovalce, ki si želijo ogledati tekmovanje.«

Čebelarstvo bo popestrilo turistično ponudbo

Zaradi tega si v občini Žirovnica ne belijo glave, temveč razmišljajo o novih priložnostih povezovanja med bližnjimi turističnimi kraji. »Nimamo hotelov, a jih ne bomo hiteli graditi. Imajo jih v bližnjih turističnih krajih, na Bledu, v Radovljici, Bohinju, Kranjski Gori,« našteva župan. »Imamo pa naravne danosti in kulturno dediščino, ki jo za zdaj še premalo tržimo. Vsako leto si na primer Prešernovo rojstno hišo v Vrbi ogleda 18.000 obiskovalcev, gotovo bi jih bilo lahko še več. Zavod za turizem in kulturo sodeluje z drugimi turističnimi kraji in ne želimo tekmovati z njimi, temveč poskrbeti za dodatno ponudbo. Ko je turist nekaj dni na Bledu, potrebuje kaj drugačnega, prav to mu lahko ponudimo mi,« je prepričan.

Razglasitev svetovnega dneva čebel bo pri prepoznavnosti občine gotovo pomagala. Med svetovno znane objekte bo ponesla tudi rekonstrukcijo Janševega čebelnjaka na Breznici, ki je nedavno doživel 30.000 evrov vredno obnovo. »Obnovili so dotrajane panjske končnice, staro čebelarsko orodje je dobilo dom v zadnjem delu čebelnjaka, streha je namesto s skodlami po novem pokrita s slamo – kot nekoč, ko je na tem mestu čebelaril Anton Janša,« opozarjajo v zavodu za turizem in kulturo Žirovnica. Za prenovo, ki jo je sofinanciralo ministrstvo za kulturo, so uporabili tradicionalne, naravne in obnovljive materiale, ki so varni za čebele in obiskovalce, z nasveti so jim pomagali lokalni čebelarji. »Pomemben in prepoznaven del bogate čebelarske dediščine na Slovenskem je tako znova vključen v turistično ponudbo našega kraja in pomeni osrednjo točko čebelarskega turizma,« menijo v zavodu.

Čebelji park šele prihodnje leto

Kljub vsemu na prvo zaznamovanje svetovnega dneva čebel še ne bodo odprli čebeljega parka, kot so sprva nameravali. Pravnomočno gradbeno dovoljenje že imajo, a si obetajo nepovratna sredstva iz razpisa LAS za razvoj podeželja Gorenjska košarica. Skozi prvo sito jim je uspelo priti, čaka jih še potrditev države, da so do denarja upravičeni. »Dela lahko začnemo šele po tem, ko bomo prejeli odločbo,« razpisna pravila pojasnjuje Pogačar. Od približno 800.000 evrov si občina obeta skoraj 300.000 evrov nepovratnih sredstev. »Park bo poln medovitih rastlin, v spremljajočem objektu pa bomo interaktivno prikazali življenje čebel ter življenje in delo čebelarja Antona Janše.« Sprva so načrtovali, da bi bil objekt sezonske narave, a so si premislili in ga bo mogoče, ko bo končan, obiskati vse leto. Na občini načrtujejo, da ga bodo odprli prihodnje leto, cvetoče medovite rastline pa bodo obiskovalci lahko občudovali in spoznavali spomladi leta 2019, napovedujejo.