Kranjska knjižnica sodi med največje in tudi najmodernejše in najbolje opremljene pri nas. Potem ko je njena zgraditev v nekdanji blagovnici Globus nekaj let burila duhove, je zdaj ta kulturna ustanova dejansko ena najaktivnejših v Prešernovem mestu. Skupaj je stala okoli 8 milijonov evrov, v njej je okoli pol milijona enot gradiva za izposojo, zaposluje okoli 40 ljudi.

Ob odprtju so ji zaradi njene umeščenosti na rob mestnega jedra dali ime kar »kranjska dnevna soba«, pa tudi slogan Hiša razgledov ustreza ustanovi, ki jo dnevno obiščejo mnogi, ki pridejo v čitalnico in tam prebirajo revije in časopise.

»Letos smo na različne načine praznovali 70 let obstoja knjižnice v Kranju, ki ima okoli 27.000 članov in izposodi okoli milijon enot gradiva na leto. Med zadnjimi pa tudi mi ugotavljamo, da za malenkost pada število izposoj, kar pa je neposredno povezano s spletom, saj mnogi doma pred računalnikom najdejo tisto, kar so sicer prišli iskat k nam. To velja zlasti za priročnike,« pravi direktorica Mestne knjižnice Kranj Breda Karun in dodaja, da ji tudi klestenje proračunskega denarja ne gre ravno na roko pri nakupu novih knjig.

Posluh za vse

Knjižnica, ki ima enote tudi v okoliških krajih oziroma občinah, v prihodnjem letu pripravlja še eno novost, ki naj bi jo približala vsem uporabnikom. Ena od bralk je namreč dala pobudo, da invalidi (z ustrezno izkaznico, seveda) ne bi več plačevali članarine, kar so v knjižnici tudi sprejeli in tako olajšali dostop do gradiva tistim, ki so tudi sicer v kranjski ustanovi dobro sprejeti. Kotiček za slepe in slabovidne je ustrezno opremljen in tako lahko uporabniki s težavami z vidom do ustreznega gradiva dostopajo na zelo enostaven način.

»Zdravstveni kotiček je tudi ena od tistih točk, kjer smo skušali slediti našim bralcem in njihovemu zanimanju. Literatura s tega področja je razvejana in trudimo se ponuditi čim več takega, kar tudi na spletu ni vedno dostopno,« pravi direktorica Karunova in ob to uvršča tudi stalna in zanimiva predavanja in izobraževanja o skrbi za naše zdravje.

Kulturni dogodki in prireditve v knjižnici so številni, a tudi pri tem morajo želje prilagoditi sredstvom, namenjenim za ta pomemben del dejavnosti osrednje knjižnice.