Kot je na današnji seji mestnega sveta poudarila Sukičeva, je Hostel Celica sestavni del Avtonomne kulturne cone Metelkova mesto in predstavlja zaščiteni objekt kulturne dediščine ter svetovno prepoznavni zgled kulturne in urbanistične prakse. »Ločevanje Celice od preostanka kulturne cone ima lahko škodljiv vpliv na značaj in način delovanja Metelkove,« je opozorila. Župana je pozvala, naj nemudoma ustavi vse postopke prodaje Hostla Celica.

Vodja mestnega oddelka za kulturo Mateja Demšič je na seji spomnila, da hostel ni bil prodan, prodaja pa je bila predvideva v vseh proračunskih dokumentih, tako za letošnje kot prihodnje leto. »Kar zadeva kulturno dediščino, jo mesto vzame kot svojo primarno nalogo,« je izpostavila. Opozorila je tudi, da mora biti varovanje kulturne dediščine enotno ne glede na to ali je stavba v zasebni ali javni lasti.

Na očitke glede posega v avtonomijo Metelkove pa je pojasnila, da je ta zagotovljena v več strateških dokumentih, med drugim v kulturni strategiji in strategiji trajnostnega razvoja. »Prostor definirajo vsebina in aktivnosti, zato komercializacijo, ki jo poskušate implicirati, ostro zavračamo,« je poudarila.

Janković je pojasnil, da je hostel ves čas v najemu, glede česar sicer nima pripomb. Še lani, ko sta bila lastnika po Jankovićevih besedah dva, so se pogovarjali o tem, da bi hostel prevzela študentska organizacija ali občina. Na kritike iz vrst mestne opozicije se je odzval tudi s pozivom SMC, Levici in SDS, naj oblikujejo svojo skupino in prevzamejo hostel.

Poudaril je še, da je ljubljanska občina v zadnjem desetletju za kulturo namenila več denarja kot katerakoli občina, pri čemer je kot smešne zavrnil očitke, da gre občini le za dobičke. Janković je v odgovoru Sukičevi še očital, da se v Levici za Celico niso zanimali, dokler zgodba ni prišla v medije. Sukičevi je v bran stopilo več svetnikov mestne opozicije, a je Janković razpravo končal.