Javna dražba, o kateri je bilo v minulih dnevih toliko govora, ni prinesla odločitve o usodi hostla Celica. Ker nihče ni vplačal varščine, to je deset odstotkov od celotne cene, je dražba odpadla. To pomeni, da bo Celica za zdaj ostala v rokah občine, ki pa bo poiskala druge možnosti. Kaj konkretno kani storiti mestna oblast, župan Zoran Janković ni povedal. Dejal je le, da bodo do konca leta, ko se izteče pogodba sedanjemu najemniku Tomažu Juvanu, sprejeli sklep.

Protestniki niso imeli veliko dela

Medtem ko odločitve o prihodnosti Celice ni bilo, je bilo dopoldne v središču mesta pestro. Protestniki, ki nasprotujejo prodaji hostla ter posegu v avtonomni coni Metelkova in Rog, so se od Prešernovega spomenika odpravili pred prostore mestne uprave. Opremljeni z napisi, kot sta »Mesto smo ljudje. Zokija v Celico« in »Kapital in MOL, prste stran od avtonomnih prostorov« so bili odločeni, da nikogar ne bodo spustili v mestno hišo in da bodo s tem preprečili dražbo. Novico, da je dražba odpovedana, so pospremili z aplavzom in vzkliki, po megafonu pa so sporočili, kaj si mislijo o občinski politiki.

»V zadnjih letih smo priča agresivnim potezam spreminjanja javnih prostorov na račun komercializacije in turistifikacije mesta. Medtem ko se mesto hvali z navalom turistov, so lokalni prebivalci vse bolj izrinjeni iz središča mesta. Stranska škoda so dvig najemnin, podražitev storitev in komercializacija javnih površin. Začelo se je tudi socialno čiščenje vseh, ki bi lahko skalili podobe sterilne, bleščeče Ljubljane,« so sporočili, v kakšnem kontekstu razumejo načrte občine s Celico.

Pred mestno hišo je bila tudi mestna svetnica Levice Nataša Sukič. Ta na ponedeljkovi seji pričakuje odgovore, ki jih je zastavila v povezavi s Celico. »Ne gre samo za hostel Celica, gre za širše stvari. To je zame napad na kulturno cono,« je dejala in se spraševala, zakaj je treba spreminjati nekaj, kar deluje. »S podrobnostmi pobude, da bi s Celico upravljali Mladi zmaji, še nisem seznanjena. A v tem ne vidim smisla. Seveda so boljši Mladi zmaji kot kapital, vendar bi bilo najbolje, da se ohrani to, kar je zdaj. Namembnost bi morala ostati takšna, kot je.« Pojasnila je, da je glasovala proti rebalansu proračuna, v katerem je bila predvidena prodaja Celice.

Jankoviću se ideja o Mladih zmajih zdi zanimiva

Ko so protestniki izvedeli, da je bil župan Zoran Janković na slovesnosti v Mestnem muzeju, so se odpravili tja. Z vzkliki so za nekaj minut zmotili podelitev nagrad osnovnošolcem in proslavo 30-letnice mladinske raziskovalne dejavnosti. Janković je prišel v preddverje, kjer je prišlo do izmenjave očitkov, župan pa je protestnikom zabrusil: »Pojdite ven, da končamo prireditev ali bom poklical tiste, ki vas bodo dali ven? Kar želite.« Protestniki so se zatem umaknili, Jankovič pa je obljubil, da se bo po koncu prireditve pogovoril z njimi. Protestniki župana niso počakali, je pa župan približno uro po tem govoril z mediji.

A konkretnih odgovorov o prihodnosti Celice ni dal. Nobene možnosti ni izključil – ne podaljšanja najema Tomažu Juvanu (tako kratkoročnega kot dolgoročnega) ne morebitnega prevzema upravljanja Mladih zmajev ali kašnega drugega javnega zavoda. A je idejo o Mladih zmajih označil za zanimivo in dejal, da bodo iskali odgovore »znotraj naše sestave, se pravi zavoda za turizem, Mladi zmaji in tudi koga drugega.« Dodal je, da bo občina sama sprejela odločitev in da je Juvan lahko eden od potencialnih ponudnikov, a »ni rečeno, da bo edini«. Rekel je še, da bo Metelkova ostala avtonomna cona.