In kateri so tisti najslabši trendi, ki bi se morali posloviti v prihajajočem letu? Vodilni izvedenci za notranjo opremo so sestavili seznam tistih, ki jih v novem letu ne bomo pogrešali.

Cementne ploščice

Od ploščic nad kuhinjskim pultom do talnih oblog v pralnici ali celo bivalnih prostorih – cement je letos suvereno vladal v interjerju. Toda v prihajajočem letu mu bomo pomahali v slovo, trdijo notranji oblikovalci. Talne in stenske obloge iz cementa so lepe, a težava je, da niso zelo obstojne, saj velikokrat počijo. Poleg tega so vzorci, v katerih jih polagamo, preveč vpadljivi in za majhne prostore nedvomno niso primerni. Betonske ploščice niso kot tapete, ki jih mnogo lažje odstranimo, zato izberite, če se temu trendu nikakor ne morete odreči, nevtralne vzorce in barve betona, ki se skladajo z vašim domom in vam bodo všeč še vrsto let.

Tropski vzorci in kaktusi

Ah, leto 2017, leto ananasa, flamingov in filodendronovih listov … Najbrž smo vsi skupaj vsaj na skrivaj občudovali ta trend, ob katerem smo se počutili, kot da smo ves čas na počitnicah. Toda hitro je dogorel. Čeprav je dodal zabavni estetski dotik prostorom z bohemskim nadihom, so njegovi vpadljivi vzorci primerni zgolj za poletno sezono. Če torej ne živite v tropskem podnebju, se mile volje poslovite od njega. Enako velja za motiv kaktusov, ki so kot plevel poganjali v vseh kotičkih doma, na umetniških delih ali tapetah. Kičasti kaktusi se v novem letu poslavljajo – ne bomo pa vam zamerili, če boste v stanovanje postavili kakega naravnega.

Cikcakasti vzorec

Osnovni cikcakasti vzorec v dveh barvah je bil zadnjih nekaj sezon zelo priljubljen v notranjem dizajnu, letos pa je nasploh prevladoval praktično vsepovsod, od senčil za svetilke do zaščitnih oblog nad kuhinjskim pultom. Toda čeprav je ljubek v otroških sobah, deluje ceneno v »odraslih« bivalnih prostorih. Če se vam je vzorec priljubil, potem uporabite nekoliko bolj prefinjeno različico, recimo vzorec ribje kosti, le pretiravajte ne z njim!

Pretirane kuhinjske nape

Čeprav so bile prominentne oblikovalske značilnosti v kuhinjah z odprto zasnovo, so pretirane kuhinjske nape uradno preteklost. Notranji oblikovalci napovedujejo, da bodo nape, ki vsrkavajo vonjave med kuhanjem, kmalu nevidno vgrajene v kuhinjske omarice. Kupci so sicer nad napami, ki so vizualni poudarek kuhinjskega prostora, navdušeni, tako da bomo v prihajajočem letu videli, ali se bodo napovedi o drugačnem dizajnu uresničile.

Kmečki slog

V zadnjih nekaj letih je še posebno čez lužo zaživel slog s kmečkimi poudarki, katerega vidni predstavniki so skedenjska drsna vrata, dekorativni izdelki iz lesa in pohištvo v rustikalnem slogu. Notranji oblikovalci menijo, da s slogom ni nič narobe, le izvedba je bila pretirana, tako da so njegovi ljubitelji svoje domove praktično povsem zasuli s predmeti, ki so videti kot iz skednja.

Belo na belem

Vemo, da je snežno bela posteljnina čudovita, toda živimo v resničnem svetu, kajne? Če imate otroke ali hišne ljubljenčke ali pa želite v postelji kdaj pa kdaj spiti kozarec rdečega vina, potem bela barva resnično ni prava izbira. Čeprav je povsem beli slog v zadnjih letih prevladoval, pa se časi spreminjajo. Lastniki imajo vse raje bogato paleto rjavih, črnih in zelenih odtenkov. Za zapeljiv a vendarle prefinjen videz izpostavite eno steno prostora denimo v črni barvi. Če pa imate raje zemeljske tone, so gozdno zeleni in rjasto rjavi poudarki za vas prava izbira.

Rožnato zlata

Oblikovalci soglašajo, da je rožnato zlata barva zasičila trg. Najdemo jo vsepovsod – na pametnih telefonih in vsepovsod v notranji opremi, zato ni več nekaj posebnega.

Odprta zasnova prostorov

Napoved, da se odprta zasnova prostorov, ki je obvezni element vseh novih stanovanj in hiš, poslavlja, je zelo tvegana. Večina notranjih oblikovalcev trdi, da se stanovalci ne bodo želeli odreči odprtim prostorom, v katerih se družijo, jedo in zabavajo. Drugi pa nasprotno menijo, da je takšen tloris preteklost. To utemeljujejo z dejstvom, da radi prirejamo druženja s širšo družino in prijatelji, pri čemer je slednjim venomer na ogled zmešnjava v kuhinji, ko pripravljamo kosilo ali večerjo. Če sta kuhinja in jedilnica ločeni, gostom ni treba gledati umazane posode, pravijo. Odprti načrt bivanja se verjetno ne bo poslovil, pač pa bodo skupni prostori s predelnimi stenami ali oblikovnimi značilnostmi nekoliko bolj razdeljeni, da bodo imeli stanovalci več zasebnih kotičkov.