Drsna skedenjska vrata

V zadnjih letih vidimo predvsem v televizijskih oddajah o prenovi hiš pa tudi v domovih drsna vrata, ki bodisi posnemajo videz vrat skednjev. Takšna vrata nam prihranijo veliko prostora, saj jih ne odpiramo kot klasična, temveč drsijo ob zidu. Res da mora biti prostor ob zidu, kamor jih odpremo, prazen, a kljub temu so odlična rešitev za majhne prostore, kjer šteje vsak kvadratni (centi)meter. Starinska kmečka vrata, pogosto izdelana iz recikliranega lesa, so še posebno privlačna, saj podarijo prostoru močan značaj. Drsna vrata pa so narejena tudi iz drugih raznovrstnih materialov, od stekla do kovine. Toda vprašanje je, ali se lahko od trenda uvrstijo med klasike.

Razsodba: Možnosti so, da bodo čez leta kmečka drsna vrata zgolj smernica, omejena na začetek novega tisočletja, toda zaradi praktičnosti nikoli ne bodo prišla povsem iz mode. Če vam je njihov videz všeč, nikar ne oklevajte in jih vgradite v svoj dom. Po praktični plati ne bodo šla iz mode, kar pa se videza tiče, jih vedno lahko zamenjate s tistimi bolj klasičnega videza.

Kotne sedežne garniture

V zadnjih sto letih so bile kotne sedežne garniture večkrat modne in potem spet ne. Po eni strani so zelo uporabne, ker na njih lahko sedi veliko ljudi, po drugi pa jih je v prostor težje umestiti, ker so velike in nerodne. Usoda takšnih garnitur je odvisna predvsem od tega, ali se (pre)selimo, saj vedno obstaja vprašanje, ali bo v novo stanovanje sploh pristajala. Tako predstavljajo svojevrstno tveganje, saj navsezadnje niso prav poceni. Kljub temu je videti, da ne bodo prišle iz mode; morda se bodo samo za nekaj časa »potuhnile«.

Razsodba: Če je vaše stanovanje dovolj veliko, da vanj postavite kotno garnituro, jo le dajte. Toda upoštevajte, da ta za vas morda ni najboljša rešitev, še posebno če se mislite v naslednjih desetih letih seliti. V takem primeru je bolje kupiti običajno zofo in zraven naslonjač ali dva.

Vodoravni stenski opaž

Če slučajno spremljate televizijsko oddajo Fixer Upper (Prenova hiš) na kanalu Fine Living, potem poznate Chipa in Joanno Gaines, ki sta pravzaprav odgovorna, da je opaž z vodoravnimi letvami spet postal modni trend v opremljanju. Prostorom podarja sproščen kmečki ali morski videz, poleg tega ga je razmeroma lahko in poceni namestiti na stene. Slednjim doda arhitektonski nadih, v mnogih primerih pa tudi zgodovinsko oziroma vintidž ozračje, tudi če je hiša popolnoma nova. Takšen opaž nedvomno najbolje deluje v domovih, kjer je zaželeno sproščeno ozračje.

Razsodba: Čeprav je opaž ljubek, njegova priljubljenost verjetno ne bo trajala dolgo. Vedno bo odličen dodatek za koče, obmorske počitniške hišice ali kmečke hiše, toda v vseh drugih bo sčasoma postal zastarel.

Prekrivajoče se preproge

Razmeroma nov, toda ne povsem izviren trend v svetu notranje dekoracije so preproge, ki ležijo ena na drugi, še posebno vzorčaste ali barvne preproge čez preproge iz jute ali sisala. Začelo se je kot ustvarjanje boemskega ozračja v prostorih, nato pa postalo priljubljeno v prostorih vseh vrst slogov. »Nalaganje« preprog uporabimo, ko ena preproga ni dovolj, da bi prekrila želeno površino tal, je pa tudi idealno za mešanje zanimivih tekstur. Za nekatere je takšen videz malce preveč »razmetan« in premalo uglajen, za druge pa je dober način za razkazovanje barv in vzorcev (tudi) na tleh. Posebno primeren je za prostore z odprto zasnovo, kjer z njimi ustvarimo posamezna bivalna območja.

Razsodba: Nalaganja preprog ne pometite pod preprogo! To je odličen način, da izrazite svojo osebnost in določite prostorsko razporeditev. S tako veliko možnostmi izbire barv, tekstur, vzorcev in velikosti je ta dizajnerska ideja »obsojena« na to, da postane klasika.

Stena kot galerija

Ste se že naveličali, da so vaše stene kot v galeriji polne fotografij, slik, spominov itd.? Niste edini. Galerijski zidovi so bili v zadnjem desetletju ali dveh zelo priljubljeni, tako da skorajda ni doma, kjer vsaj ene stene ne bi namenili razkazovanju vsega, kar želimo vedno imeti pred očmi. In tako bo, kot kaže, tudi ostalo. Ljudje imajo radi spominske slike in fotografije na kupu, ne da bi jim bilo treba posebej izbirati, katere sodijo na stene. Dobro je, da se lahko takšne kolekcije z leti razvijajo, ko vaša zbirka domačih ali kupljenih umetnin raste.

Razsodba: Galerija na zidu je nedvomno trend, toda nekateri trendi so namenjeni temu, da postanejo klasika. Čas bo pokazal, ali bo padla v to kategorijo.

Sedeži brez naslona za roke

Oblazinjeni stoli in sedeži brez naslona za roke na nizkih nogah so zaradi čistih linij in vitke silhuete zelo priljubljeni v sodobnih interjerjih in majhnih prostorih. To dolgujejo predvsem dejstvu, da jih je zelo preprosto prestavljati v katero koli sobo. V notranjem dizajnu so navzoči že kakih dvesto let; pogosti so bili v spalnicah in oblačilnicah. V zadnjih nekaj letih pa so se preselili tudi v dnevne sobe in drugod po stanovanju, kjer potrebujemo priložnostni sedež. To je pomenilo tudi premik v dizajnu od ženstvenega in naravnega do preprostejšega in sodobnega.

Razsodba: Ker so z nami že tako dolgo, bodo takšni sedeži verjetno še naprej imeli mesto v naših domovih. Toda sodobne različice, ki se pojavljajo v dnevnih prostorih, bržkone ne bodo obstale. Ker nimajo naslona na roke, ti stoli niso tako udobni kot klasični naslonjači, zato njihova praktičnost morda ne bo dovolj za uvrstitev med klasike.

Vir: www.about.com