Petični tatovi…

V Portorožu so neznani, vendar zelo petični in modno ozaveščeni tatovi vlomili v avtomobil italijanskega državljana. Vedeli so, kaj iščejo, in ukradli žensko in moško zimsko bundo večje vrednosti. Poleg tega so zgrabili še modni pulover in osem steklenic buteljčnega vina. Čeprav je šlo le za obleke in alkohol, se je zaradi njihovega visokega cenovnega razreda nabralo za kar 3000 evrov škode. Policisti neznane vlomilce še iščejo, tatovi pa so varni vsaj pred »modno policijo«.

…lačni tatovi…

Tatovi so bili v zadnjem tednu dni izjemno aktivni. Poleg modno ozaveščenih pa so bili očitno tudi zelo lačni. V koprski trgovini je neznani tat mirno stopil k policam s pršutom in ga začel tlačiti v nahrbtnik. Ukradel je za 260 evrov pršuta in pobegnil. Čeprav je bil več kot očitno izjemno lačen mesnih dobrot, je imel v sebi še dovolj moči, da je pobegnil, ne glede na to, da so ga v trgovini poskušali zadržati. Še bolj mesojedi tatovi so udarili na Trsteniku, kjer so sredi noči vlomili v nenaseljeno stanovanjsko hišo in iz nje odnesli štiri razkosane prašiče. Ukradli so tudi stroj za mletje mesa, tako da bodo svoj plen očitno tudi ustrezno predelali v težje sledljivo obliko.

…in zelo srečni tatovi

Od gospodarske rasti si veliko obetajo tudi tatovi, saj se njihov plen premo sorazmerno povečuje z rastjo bruto domačega proizvoda, eksponentno pa naraste v primerih državljanov, ki svoje prihranke najraje hranijo kar doma. Širok nasmešek so tako imeli tatovi, ki so v Divači vlomili v stanovanjsko hišo in v njej našli kar 15.000 evrov gotovine. Srečo so imeli tudi vlomilci v Dilcah pri Postojni, ki so v hiši poleg 500 evrov gotovine našli še več kosov zlata. Skupno škodo so policisti ocenili na tri tisočake.

Z orošenimi stekli v drog

Posebne vrste talent za manevriranje avtomobila je pokazal 79-letni italijanski državljan, ki se je v enem izmed križišč v Šempetru pri Gorici zapletel v nenavadno prometno nesrečo. V avtomobilu se mu ni ljubilo počakati toliko časa, da bi ventilacija pobrala roso s stekel, niti je ni obrisal sam, temveč je kljub zarošenim steklom pritisnil na plin in odbrzel s parkirišča na cesto. Toda ni prišel daleč, saj je zgrešil cesto in zapeljal na pločnik ob njej. Ko je opazil, da je na površini za pešce, je napako hotel čim prej odpraviti. Prestavil je v vzvratno prestavo in ponovno odločno pritisnil na plin. Tokrat je zadenjsko odvihral naravnost v drog javne razsvetljave. Čeprav se je nesreča zgodila v bližini šempetrske bolnišnice in je bila nujna medicinska pomoč na voljo, voznik zdravniške pomoči na srečo ni potreboval. So ga pa s položnico oskrbeli policisti.

Ukradeno blago prodajal na spletu

Ljubljanski policisti so aretirali 17-letnega Bežigrajčana, ki je vlamljal v avtomobile in ukradeno blago poskušal prodati tudi na spletu. Mladenič je v dobrih dveh tednih vlomil v kar deset avtomobilov, specializiral pa se je za volkswagne, iz katerih je kradel avtoradie z navigacijo. Izjemo je naredil, ko je v parkiranem peugeotu zagledal klavirsko harmoniko, in tako vlomil še v francoskega predstavnika avtomobilske industrije. Prav kraja harmonike mu je prinesla nesrečo, saj se jo je lotil prodajati prek spletnega oglasa. Namesto potencialnih kupcev pa so mu na vrata potrkali policisti, ki so pri 17-letniku našli tako harmoniko kot tudi ukradena športna oblačila iz enega izmed avtomobilov in štiri avtoradie. Doma je imel tudi vlomilsko orodje, tako imenovano potezno točkalo, s katerim je razbijal stekla na avtomobilih, tako da mu grehov na sodišču verjetno ne bo težko dokazati. To je potrdil že preiskovalni sodnik, ki je za mladeniča kljub njegovim rosnim letom odredil pripor.

Pripravil Peter Lovšin