Škodi je v minulih letih uspelo ustvariti bogato paleto vozil, v kateri vsakdo najde nekaj zase. A zdaj imajo na voljo tudi to, kar je danes najbolj priljubljeno – manjšega športnega terenca, ki je v marsičem zelo podoben večjemu kodiaqu, a je dovolj samosvoj, da bo znal nagovoriti prave kupce.

Kot sami pravijo, se starost njihovih kupcev niža, torej nagovarjajo predvsem mlajše ljubitelje avtomobilov, s karoqom pa so, kot vse kaže, zadeli v polno. Le redko, ali še nikoli do zdaj, se ni zgodilo, da bi kupci naročili avtomobil, ne da bi ga prej sploh videli. A ravno s karoqom se je to tudi zgodilo, do zdaj so namreč dobili že več kot 190 naročil. Segment manjših športnih terencev raste, v Sloveniji se je v letošnjem letu povečal za kar 42 odstotkov. Karoq je neke vrste nadaljevanje zgodbe, ki so jo začeli pisati z yetijem, a je sočasno povsem drug avtomobil. Je večji, prostornejši in tudi udobnejši, saj meri v dolžino 4,38 metra, širok je 1,84 metra, visok 1,61 metra, medosna razdalja pa znaša 2,64 metra pri dvokolesno gnani različici in 2,63 metra pri različici s pogonom na vsa štiri kolesa. Prtljažnik meri od 521 litrov dalje, odvisno od vrste zadnjih sedežev, saj imajo v ponudbi tudi sedeže varioflex za doplačilo.

V motorni paleti sta dva bencinska in dva dizelska motorja, delovne prostornine so 1,0, 1,5, 1,6 in 2,0 litra z močmi od 85 do 110 kilovatov (od 115 do 150 KM), močnejši motorji bodo v ponudbo še prišli, vsi imajo tudi turbopolnilnik in neposredni vbrizg, sistem start in stop ter rekuperacijo zavorne energije. 1,5-litrski bencinski motor ima dodan še sistem izklopa valjev.

Kot omenjeno je karoq na voljo z dvo- ali štirikolesnim pogonom ter ročnim 6- ali samodejnim 7-stopenjskim menjalnikom DSG. Seveda v tak avtomobil sodi vsa potrebna elektronska varnostna in udobnostna oprema, za zdaj pa je na voljo z dvema bogatejšima paketoma opreme ambition in style, cenejši paket opreme bo sledil pozneje. Najcenejši bencinski karoq je trenutno na voljo za 21.712 evrov, najcenejši dizelski pa stane 23.539 evrov. az