Hasso Plattner (San Jose Sharks) 13,4

Nemški poslovnež in njegova družina so vsak dan bogatejši. V zadnjem letu so se dvignili za dve milijardi, kar gre pripisati predvsem njegovemu računalniškemu podjetju SAP SE, ki je po Microsoftu in IBM tretje največje na svetu. Hasso Plattner je pred tem, do leta 1972, deloval kot inženir ravno pri IBM. Morda olimpijske igre Plattnerja ne zanimajo, je pa izredno aktiven v boju proti aidsu v Afriki, ki ji namenja tudi večino svojih donacij. Kaj pa šport? Triinsedemdesetletni milijarder ima najraje jadranje, ko ne jadra, pa igra golf. A danes nas zanima hokej na ledu. Nemški računalniški genij in milijarder je eden od štirih lastnikov podjetja San Jose Sports & Entertainment Enterprises, ki ima v lasti tudi moštvo San Jose Sharks. Nebeško modri in beli morski psi iz Kalifornije, ki igrajo v pacifiški diviziji zahodne konference, naj bi bili trenutno vredni 490 milijonov dolarjev. Ekipa je bila ustanovljena leta 1991, v dvorani, ki nosi ime po Plattnerjevem podjetju SAP, pa igra od leta 1993. Največji uspeh so dosegli 2016, ko so v finalu izgubili proti Pittsburghu.

Philip Anschutz (Los Angeles Kings) 12,8

Sedeminsedemdesetletni milijarder ima posel z nafto, ki mu ga je zapustil oče, Anschutz pa ga je dodatno obogatil z nepremičninami, železnicami, telekomunikacijami in industrijo zabave. Ob Kraljih ima v lasti še tretjino Lakersov in prizorišče Staples Center. V rokah ima več kot 100 aren in koncertnih prizorišč po vsem svetu, tudi O2 v Londonu. Deleže ima pri klubih Los Angeles Galaxy, Chicago Fire, Houston Dynamo in San Jose Earthquakes. Milijarder iz Kansasa je hudo veren, njegov denar pa gre za podporo republikancem.

Ann Walton Kroenke (Colorado Avalanche) 6,5

Ann Walton Kroenke je hčerka Buda Waltona, brata Sama Waltona, ustanovitelja največje ameriške trgovske verige Walmart. Skupaj s sestro Nancy sta po njegovi smrti 1995 podedovali njegov delež v podjetju, ob vsem pa se lahko Walton-Kroenkejeva pohvali tudi z lastništvom v hokejskem klubu iz Denverja. Oseminšestdesetletna gospa je poročena s še bogatejšim Stanleyem Kroenkejem, ki je večinski lastnik Los Angeles Rams (ameriški nogomet), londonskega Arsenala (nogomet), Colorado Rapidsa (nogomet) in Colorado Mammotha (lacrosse).

Marian Ilitch (Detroit Red Wings) 5,1

Makedonska milijarderka je skupaj s svojim pokojnim možem, tudi Makedoncem, Mikom, zaslovela z verigo picerij Little Caesars. Gre za tretjo največjo verigo picerij v ZDA, ki ima svoje lokale v vseh ameriških državah, v 21 državah sveta, skupaj okoli 5500 picerij. Zakonca Ilitch in njunih sedem otrok je v Detroitu kupilo in obnovilo nekaj pomembnih zgradb, recimo Fox Theatre. Ob legendarni hokejski ekipi in podjetju za športni marketing ter športno udejstvovanje na splošno ima Marian v lasti tudi baseballsko moštvo Detroit Tigers.

Charles Dolan (New York Rangers) 5

Dolan je 91-letni ustanovitelj podjetja Cablevision, enega največjih tovrstnih operaterjev v ZDA, ki skrbi predvsem za področje New Yorka, New Jerseya, Connecticuta in Pensilvanije. Cablevision je od leta 2016 v lasti evropske multinacionalke Altice, Dolanu in njegovim otrokom pa je ostalo veliko drugih poslov, recimo upravljanje podjetja The Madison Square Garden Company, pod čigar okrilje ob Rangersih spadajo še košarkarji New York Knicks in košarkarice New York Liberty. Charlesov brat Larry je lastnik baseballskega moštva Cleveland Indians.

Jeremy Jacobs (Boston Bruins) 4,6

Sedeminsedemdesetletni Jacobs črpa svoj denar iz podjetja Delaware North, ki se ukvarja z gostinstvom, hotelirstvom, kulinariko, športom, igralništvom in zabavništvom. Družina Jacobs v multinacionalki iz Buffala zaposluje več kot 55.000 ljudi, ki delujejo po vsem svetu. Lani so imeli 3,2 milijarde prihodkov. Ob navdušenosti za hokej ima Jacobs delež tudi v športni televiziji NESN, drugače pa je znan kot velik podpornik obeh političnih strank, tako republikancev kot demokratov. V športu in politiki nikoli ne veš, kdo bo zmagal…

Terrence Pegula (Buffalo Sabres) 4,3

Tajkun zemeljskega plina iz Pensilvanije ima ob energetiki velike deleže bogastva še v nepremičninskih podjetjih, hkrati pa je lastnik glasbene založbe Black River Entertainment, ki se ukvarja s produkcijo country glasbe. Ima tudi lastno podjetje za športno udejstvovanje, ob hokejistih pa je še lastnik moštva ameriškega nogometa Buffalo Bills, Buffalo Bandits, ki igrajo lacrosse, in Rochester Americans, ki igrajo v nižji ameriški hokejski ligi. Ima pet otrok, hčerka Jessica je profesionalna teniška igralka.

Henry Samueli (Anaheim Ducks) 4,1

Potomec poljskih Judov se je med najbogatejše izstrelil kot lastnik visokotehnološkega podjetja Broadcom iz Kalifornije, ki se ukvarja predvsem s produkti, vezanimi na sodobno kabelsko in brezžično komunikacijo. Samuelija je policija kar nekaj časa preiskovala zaradi goljufij z delnicami, a zdi se, da se je leta 2009 obtožb dokončno obranil. Leta 2006 sta z ženo za 75 milijonov kupila moštvo Mighty Ducks, skupaj s pripadajočo dvorano, in ekipo preimenovala. Kmalu zatem sta kupila tudi ekipo Norfolk Admirals, ki nastopa v nižji ameriški hokejski ligi.

Joshua Harris (New Jersey Devils) 3,3

Harris je delni lastnik in soustanovitelj orjaškega newyorškega finančnega podjetja Apollo Global Management (pisarne imajo v Los Angelesu, Houstonu, Londonu, Frankfurtu, Luksemburgu, Singapurju, Hongkongu in Mumbaju.) Ob še nekaterih donosnih dejavnostih ga zelo zanima tudi šport. Poleg hokejskih vragov iz New Jerseyja ima med lastninami tudi ameriško profesionalno košarkarsko moštvo iz Filadelfije in delež v londonskem nogometnem klubu Chrystal Palace. Mimogrede, Harrisov Apollo je delni lastnik nekdanje mariborske državne banke.

Daryl Katz (Edmonton Oilers) 2,9

Kanadski odvetnik judovskih korenin se je rodil lastniku lekarniške verige Value Drug Mart. Po krajšem stažu v odvetniških pisarnah se je pridružil očetu, zdaj pa je lastnik vsestranskega podjetja Katz Group of Companies, ki se ukvarja s farmacijo, športom in zabavo ter nepremičninami. Edmonton Oilerse je Katz kupil leta 2008, potem ko je moral ponudbo kar nekajkrat dvigniti, saj se lastniki niso strinjali s prodajo oziroma s ponujeno vsoto. Začel je s 145 milijoni, uspelo mu je z 200 milijoni dolarjev.