Čeprav praktično ne mine dan, ko spletni portali in športni časopisi ne bi pisali o slovenskem košarkarskem fenomenu Luki Dončiću, so bili pretekli dnevi glede tega še posebno intenzivni. Fenomenalna predstava Ljubljančana proti Olympiacosu v 11. krogu, ko je najboljši obrambi evrolige nasul 33 točk in k temu dodal šest skokov in štiri asistence, seveda ni ostala neopažena. Dončić je po obračunu sicer zrelo dejal, da ga osebni dosežek ne zanima, saj je kraljevi klub tekmo izgubil, že šesto od zadnjih sedmih, a je imel globoko v sebi ob osebnem strelskem rekordu v elitnem evropskem klubskem tekmovanju zagotovo razlog za manjše veselje.

Znova so se oglasili tudi strokovnjaki onkraj Atlantika, predvsem tisti, ki so prepričani, da bi moral biti Dončić prvi izbor na letošnjem naboru. Teh je vse več, znova pa so izpostavili, da je slovenski reprezentant pri le 18 letih najboljši posameznik drugega najmočnejšega košarkarskega tekmovanja na svetu in da se že tretje leto zapored meri v članski konkurenci, medtem ko se preostali kandidati v univerzitetni ligi NCAA s svojimi vrstniki.

Ob tem so na plano potegnili še nekaj podatkov, ki so zares impresivni. Tako so primerjali zadnje sezone na stari celini evropskih velikanov Manuja Ginobilija, Paua Gasola in Predraga Stojakovića z letošnjo sezono Dončića. Ljubljančan ima trenutno enako povprečje točk (20,9), kot ga je imel Stojaković, ter več asistenc (4,2) in skokov (6,1) od omenjene trojice. Ob tem so posebej izpostavili dejstvo, da ima zgolj 18 let, medtem ko sta jih imela Gasol in Stojaković ob odhodu v ligo NBA 21, Ginobili pa 25.

Kljub mladosti je Dončićeva dominantnost v letošnji sezoni evrolige neverjetna. Na lestvicah trenutno zaseda prvo mesto v številu doseženih točk (230), obrambnih skokov (54), izsiljenih prekrškov (70), izvajanih prostih metov (74), zadetih prostih metov (65) in skupnem statističnem indeksu (360). Drugi je v številu metov iz igre (141) in zadetih metov iz igre (70), tretji v številu metov za tri točke (68), peti v številu zadetih metov za tri točke (25) in skupnem številu skokov (67), trinajsti v številu asistenc (46)…

Pri večkrat poudarjenih rosnih 18 letih mora Luka Dončić tako slovit klub, kot je Real Madrid, nositi na svojih ramenih. Kljub odličnim predstavam se porazi v evroligi sicer kopičijo, položaj na lestvici pa iz kroga v krog slabša, a je pri tem treba poudariti, da trener Pablo Laso zaradi poškodb pogreša Sergia Llulla, Atnhonyja Randolpha, Gustava Ayona in Ognjena Kuzmića.

Evroliga, 12. krog, danes ob 18.45: Fenerbahče – Žalgiris, ob 20. uri: Bamberg – Olympiacos, Unicaja – Himki, ob 20.45: Real Madrid – Barcelona, jutri ob 18.30: Anadolu Efes – Baskonia, CSKA – Maccabi, ob 20.15: Panathinaikos – Milano, ob 20.30: Valencia – Crvena zvezda.