Mladi so konec tedna obiskali koncert Ritem mladosti v Stožicah, kjer so se na odru med drugim zvrstili Dan D, Mi2, Nipke, Trkaj in srbski S.A.R.S., ugledni predstavniki slovenske poslovne javnosti pa so v okviru 25. Managerskega koncerta medtem poslušali Simfonični orkester RTV Slovenija in izbrane operne pevce v Cankarjevem domu. Na donatorski prireditvi, namenjeni »nadarjenim glasbenikom, slovenskim poslovnežem, ljubiteljem glasbe in vsem tistim, ki radi naredijo kaj dobrega za druge«, so v čast dobrodelnosti, minulim in prihodnjim uspehom nazdravljali eminentni podjetniki in direktorji, tudi medijskemu blišču naklonjena zakonca Janez in Sonja Škrabec. Slovesnosti v Gallusovi dvorani so se v torek nadaljevale s Športnikom leta 2017. Tam so pričakovano naslov slavili slovenska košarkarska reprezentanca, Goran Dragić, Ilka Štuhec in Luka Dončić, ki so ga razglasili za izstopajočo mlado športno osebnost leta. Zaradi delovnih obveznosti se prireditve ni udeležil nihče od košarkarjev – Dragićevo nagrado so prevzeli starši, Dončićevo mama in babica.

Pahor bi skakal na glavo, Mariji je bog povrnil tovarniške nastavitve

O prireditvi je poročala večina medijev, s športom pa se za zdaj ne ukvarjajo v novonastalem katoliškem spletnem mediju Aleteia.org, franšiznem spletnem portalu, ki ga podpira »Sklad za evnagelizacijo prek medijev« iz Rima. Vsebine so doslej pripravljal in razširjali v sedmih svetovnih jezikih, po novem ga lahko beremo tudi v slovenščini. Kot navajajo v zavihku »Kdo smo?«, vsebine portala pri lokalizirani različici nastajajo v sodelovanju z založbo Družina. Tam najdemo še pojasnjen koncept medija, ki se menda ne bo ukvarjal z domačo politiko. »Na svež in razumljiv način predstavlja bogato krščansko izročilo in razlaga Jezusov nauk, da je ta lahko v pomoč vsakomur, ki si želi boljše in srečnejše življenje,« pišejo pri Aleteii, kjer so si bralci med drugim lahko že odgovorili na vprašanje »Kdo je koga brezmadežno spočel?« in izvedeli, da je bog Mariji povrnil »tovarniške« oziroma »nebeške« nastavitve, da bi lahko »sprejela Božje povabilo«. V prispevku z naslovom »Tu je svetnik, ki vas lahko reši poplav« smo se seznanili, da se moramo pri tem obrniti na svetnika Janeza Nepomuka s postopkom preprečevanja neprijetnih posledic muhastega vremena, članek »Redovnice so reciklirale, še preden je to postalo moderno« pa nas seznanja z ekološkimi praksami iz srednjega veka, ki ga krivično označujemo za »mračnega«.

Vrnimo se k nizkim strastem. Predsednik Borut Pahor je telovadil v največjem trampolinskem parku in tam po poročanju revije Suzy »izvajal vragolije«. Menda je želel celo skakati na glavo, a so mu to odsvetovali telovadci akrobatske zasedbe Dunking Devils. Na političnem kanvasu, četudi bolj diskretno, se mu bo v kratkem morda pridružil Sašo Hribar, ki bo po informacijah revije Zvezde najbrž kandidiral za državnega svetnika. K temu so ga spodbudili predstavniki kulturnega sindikata RTV Slovenija, saj se po mnenju Hribarja »za našo hišo in kulturi na splošno bližajo težki časi«. Z nacionalke so medtem sporočili seznam kandidatov na skorajšnjem domačem izboru za evrovizijsko popevko Ema, na katerem se bo enaindvajset let po zmagi v tekmi znova preizkusila Tanja Ribič. Tokrat bo pela skladbo s šansonjersko zvenečim naslovom Ljudje.

Melania Trump se naglasa ne znebi, ker se premalo druži

Še dejavnejša je glasbeno najodmevnejša Tanja. Zvezdam je Tanja Žagar namreč povedala, da bo na silvestrovo kljub vsemu nastopila v središču Maribora, saj se je za nastop dogovorila še pred nosečnostjo. Težava gotovo ne bo prevelika, saj po poročanju Suzy Miki Šarac menda pri negi dojenčka »zelo vestno sodeluje, ga hrani in podira kupčke«, pri tem pa »kar žari od sreče in lagodnega življenja«. Iskre v očeh so opazili še pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću – namesto dojenčka zaradi električne kitare, ki jo je v rokah držal v zakulisju enega od koncertov komercialnih radiev. »V očeh so se mu zasvetile zvezdice sreče,« pišejo v Zvezdah in primerjajo kariero rockovskega zvezdnika in politika. »Vso kariero se trudita za naklonjenost ljudskih množic, njun uspeh se meri po številu oboževalcev in sta v nenehnem strahu, da jima ne bo uspelo,« nas k razmišljanju spodbujajo v Zvezdah, mi pa si vseeno težko predstavljamo samozavestnejšega od Jankovića, ki pred kamerami, na prireditvah in po mestu nastopa s širokim nasmeškom kljub najrazličnejšim očitkom in ovadbam v minulih letih.

Vplivni bogati ne marajo, da se preveč piše o njih, po novem lahko to celo preprečijo. Medtem ko smo spremljali novico, da sta najbogatejša Slovenca Samo in Iza Login s sodnim odlokom preprečila izdajo posebne razvedrilne izdaje revije Reporter, v kateri so se razpisali o njunem zasebnem življenju, so se v Suzy opravičevali Melanii Trump. O prvi dami so menda pred meseci zapisali, da je v manekenskih letih delala za modno agencijo, ki je posredovala tudi elitne spremljevalke, s tem pa namigovali, da se je s tem ukvarjala tudi ona. »Razumemo, da je pisanje upravičeno vznemirilo in prizadelo gospo Melanio Trump in okrnilo njeno dobro ime, za kar se ji opravičujemo,« pišejo v Suzy, na spletnem portalu Zurnal24 pa so objavili izjavo švedske manekenke Victorie Silvstedt, ki je z Melanio pred leti delala v Parizu. Švedinja meni, da ameriška prva dama najbrž še vedno lomi angleščino zato, ker je od nekdaj tiha, zadržana in se premalo druži z ljudmi.