V petek zvečer so v kletnih prostorih ljubljanske Moderne galerije podeljevali novinarske nagrade, prejela sta ju tudi Zdenko Vrdlovec in Jaka Gasar, naša kolega iz kulturne in fotoredakcije, v Mengšu pa so tačas premierno uprizorili komedijo Dekliščina. V predstavi Špas teatra se drenjajo znana igralska imena, kot so Maja Martina Merljak, Nataša Tič Ralijan in Urška Vukež, a promocijo projekta si bomo kljub temu bolj zapomnili po fotografijah mladega igralca Tadeja Piška, ki nas s plakatov in naslovnic večine tabloidnih izdaj tega tedna pozdravlja v usnjenih hlačah, zgoraj brez in z metuljčkom okoli vratu, saj v predstavi upodablja striptizeta. Spodobnejše je bilo včeraj v Cankarjevem domu, kjer so filme zamenjali s knjigami in slovesno odprli 33. slovenski knjižni sejem. Prazničen teden za domače bralce so kot običajno pospremili sodelujoči avtorji, predstavniki založb in seveda publicistka in visokošolska profesorica Manca Košir.

Na ulicah začetek vesolja

Praznično razpoloženje je čedalje bolj občutiti tudi na ljubljanskih ulicah, kjer so že devetnajsto leto zapored namestili okrasje umetnika Zmaga Modica. Okraski na temo vesolja so isti kot vedno, tudi letos bodo v imenu popestritve malo prerazporejeni po lokacijah in zato dobili novo ime. Začeli smo z »Rojstvom vesolja«, Modic pa je svoja bleščava vesoljska telesa v zadnjih letih preimenoval v »Začetek časa«, »Rojstvo luči«, »Vesoljske igrače« in lani v »Spoštovanje življenja«.

Z začetki so se ukvarjali tudi v Suzy, kjer so se po pričakovanjih podrobneje posvetili nosečnosti Tine Maze. Za začetek so se potrkali po prsih, da so pričakovanje otroka pravilno napovedali že prejšnji mesec, kar pa ni bilo naključje, saj jim je pri tem pomagala »mojstrica uvidov« Elena Sofia Senčar, ki se je tokrat oglasila z napovedjo, da bo Mazejeva rodila punčko. Po mnenju Senčarjeve je tako tudi prav, saj jo bo »hčerka obogatila z žensko energijo, ki jo zvezda belih strmin po koncu neizprosne tekmovalne kariere zelo potrebuje«. V Zvezdah pri obdelavi teme kljub svojemu imenu nimajo jasnovidk ali astrologov, imajo pa matematiko in novinarke, ki imajo »izkušnje z materinstvom«. Te so izračunale ne le datum poroda, ki bo po njihovih napovedih v sredini marca, ampak tudi datum spočetja. Tina Maze in Andrea Massi sta, kakor temu same pravijo, »temelje materinstva in očetovstva« postavila junija, na jadranju v družbi Ivice Kostelića in njegove družine.

Lepa Brena ženskam svetuje razvajanje, razvadi pa se je odrekel Jure Godler

Navdušenje nad znanimi nosečnicami ta teden spremlja čudenje nad tistimi, ki so še vedno samske. V Aveniji so tako zasliševali pevko Nežo Buh - Neisho in kljub vztrajnim pojasnilom, da je zadovoljna tudi sama, opomnili, da s tem ni vse v redu. »Dejstvo ostaja, da ste stari 35 let in samski! Se zaradi tega še ne vznemirjate?« je bila ogorčena novinarka. Prizanesljivejša do svojega spola je v pogovoru za revijo Suzy pevka Lepa Brena, ki meni, da se ženske ne bi smele ničemur odrekati, če tega ne želijo. »Naj se napijejo, najedo, če hočejo, naj se gredo zabavat, če jim ustreza. Moramo se razvajati,« je naročila naša nova vzornica in dodala, da ženske potrebujejo več podpore, da bi imele za življenje več energije.

Razvadam se včasih odrekajo celo moški. V reviji Zvezde smo zasledili izpoved televizijskega voditelja in komika Jureta Godlerja, ki se je menda odrekel pametnemu telefonu, saj je bil preveč zasvojen s spletnimi aplikacijami in neskončno ponudbo družbenih omrežij. Po začetnem hudem odtegnitvenem sindromu je ugotovil, da je življenje brez telefona znosnejše, in tako zdaj do omrežij dostopa le prek svoje tablice. Tisti, ki mora Godlerja odslej poklicati po običajnem mobilnem telefonu in se, glede na svoja leta z voditeljevimi nazori najbrž tudi strinja, je tudi naš nekdanji predsednik Milan Kučan, za katerega se Godler večkrat pošali, da ga sponzorira iz ozadja. Novinarji revije Suzy so ga opazili na modni reviji oblačil po meri Morro Sartoriale v ljubljanski Kristalni palači, saj je lastnik znamke njegov prijatelj, sicer nekdanji direktor Mure Milan Morec. Kot pravijo v reviji Suzy, so si obiskovalci eno od kreacij ogledali tudi na Kučanu, ki je tako nastopil v vlogi »neuradnega manekena« in »požel kar nekaj pohval«. Namig o kakovostno krojenih moških oblekah bi gotovo cenil tudi Godler, saj velja za enega tistih estradnikov, ki v modi cenijo elegantno klasiko.