Tako kot napovedi Zavoda RS za zaposlovanje tudi raziskava skupine Manpower napoveduje pozitivne zaposlitvene trende v začetku prihodnjega leta. Največ potreb po delavcih bodo sodeč po anketi, ki je zajela 621 podjetij, imela v prvem četrtletju leta 2018 proizvodna podjetja, kjer naj bi zaposlovala skoraj tretjina podjetij, sledijo transport, logistika in komunikacije, precej dinamično bo še naprej v gostinstvu in turizmu, pa tudi v trgovini tako na drobno kot na debelo. Obetavne so tudi napovedi zaposlovanja v gradbenih podjetjih.

Povečane potrebe po zaposlitvah spodbuja gospodarska konjunktura, saj podjetja pričakujejo, da jim bo v prihodnje uspelo zapolniti proste zmogljivosti, ki jih niso letos, četudi je kadrovski bazen precej izpraznjen in strukturni brezposelnosti še ni videti konca. Rast napovedi zaposlovanja je v primerjavi z letošnjim zadnjim četrtletjem triodstotna, napoved pa enaka napovedi za prvo četrtletje letošnjega leta, ko je bila 17-odstotna.

V osrednji Sloveniji bo zaposlovalo vsako peto podjetje

Še več povpraševanja po delavcih gre pričakovati od aprila do junija prihodnje leto tudi na račun izrazito sezonskih potreb. Še najmanj zaposlovanja bo na področju oskrbe z elektriko, plinom in vodo ter kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova. Zaposlitvena dinamika upada tudi v javnem sektorju, vendar pa ne bo povsem zamrla, saj naj bi zaposlovali v desetini organizacij javnega sektorja.

Pozitivni zaposlitveni trend je napovedan za vso Slovenijo, še največ pa naj bi zaposlovala podjetja v osrednji Sloveniji, kjer naj bi zaposlovalo vsako peto podjetje. V severovzhodni in jugovzhodni regiji bo zaposlovala sedmina podjetij, še najmanj zaposlitvene dinamike bo med podjetji v jugozahodni regiji, kjer zaposlovanje napoveduje 12 odstotkov podjetij, kar je štiri odstotne točke manj, kot so znašale njihove napovedi za zadnje letošnje četrtletje. Povečano povpraševanje po novih sodelavcih v največji meri napovedujejo velika podjetja, saj jih bo zaposlovalo skoraj 40 odstotkov, najslabše bodo zaposlovala majhna in mikro podjetja.

Slovenija s 17-odstotno napovedjo rasti zaposlovanja sodi med deset držav z najvišjimi napovedmi zaposlovanja od skupno 43 držav, ki jih zajema raziskava skupine Manpower. Na vrhu so Tajvan, Japonska in Indija, sledijo ZDA, Kostarika in Romunija, takoj za njo je Slovenija. Slednji dve sta edini evropski državi s tako visokimi zaposlitvenimi napovedmi. Na 42. in 43. mestu sta Avstrija in Italija, kjer kaže, da se bo zaposlitvena dinamika povsem ustavila.