Rentgensko slikanje je znanstvenikom omogočilo zares natančen vpogled v notranjost mumije. Tako so pridobili tridimenzionalno sliko telesa in drugih predmetov, skritih pod platnenimi ovoji. Mumija, ki so se jo namenili podrobneje analizirati, ni čisto običajna. Ne samo zato, ker se je telo pod ovoji povsem ohranilo, pač pa tudi zato, ker je na mestu, kjer je obraz, na ovojih naslikan portret otroka.

Mumija, ki jo hranijo na univerzi Northwestern v Chicagu, bi naj vsebovala telo petletne deklice, za katero se domneva, da je umrla pred 1900 leti. Mumije s portreti umrlih so zelo redke, doslej je bilo najdenih zgolj sto. Portret daje vpogled v to, kako je bila deklica videti, s pomočjo rengenskih žarkov pa bodo znanstveniki skušali ugotoviti več o njenem življenju in smrti, ne da bi ob tem poškodovali platnene ovoje.

Rentgen bo pomagal odgovoriti na vprašanja znanstvenikov

Marc Walton, eden od znanstvenikov, ki sodeluje pri preučevanju mumije, je za BBC dejal, da je bil trenutek, ko so ugotovili, kako mlada je bila deklica ob smrti, izjemno čustven. Dejal je tudi, da je bila po dosedanjih ugotovitvah deklica razmeroma zdrava, na njenem telesu pa niso našli znakov nasilja. Tako lahko o njeni smrti le ugibajo, a so mnenja, da je najverjetneje umrla zaradi malarije ali ošpic. V času življenja mumificirane deklice kar polovica otrok ni dočakala desetega rojstnega dne.

Mumijo jo leta 1911 v Hawari v Egiptu odkril angleški arheolog. Kmalu po odkritju so prestavili v Chicago, kjer je bila doslej na ogled v muzeju. Za razliko od številnih drugih mumij niso s te nikoli odstranili povojev. Letos poleti je mumija petletnice znova zbudila zanimanje raziskovalcev: najprej so jo v bolnišnici slikali s CT napravo, prejšnji teden pa še z rentgenom. Na ta način želijo izvedeti več o predmetu, ki so ga očitno dali v lobanjo po tem, ko so v postopku mumificiranja odstranili možgane. Znanstveniki upajo, da bodo z novimi preiskavami mumije izvedeli več o tem, kako natančno je potekal obred mumificiranja.