»Ne samo jaz, vsi smo čakali, da bosta Jakov Fak in tudi celotna ekipa s spodbudnimi rezultati začela sezono. Vesel sem, da se je to uresničilo. Fak se je vrnil na nivo, ki smo ga pričakovali. Zdaj bo vsem veliko lažje že v Hochfilznu,« je pred današnjim nadaljevanjem tekem svetovnega pokala na Tirolskem tudi glavni trener Tomaš Kos razbremenjen hudega bremena. Za Jakova Faka so mnogi že pozabili, da je dvojni svetovni prvak, nosilec olimpijske kolajne in tretji s skupnega seštevka svetovnega pokala v sezoni 2014/15.

Po treh tekmah je znova peti v skupnem seštevku. Torej na nivoju najboljše sezone, ko je nanizal kar 25 uvrstitev med najboljših trideset. Med uspešnejšimi prizorišči je bil tudi Hochfilzen, kjer se jutri ob 11. uri obeta vremenska ruleta s sneženjem in vetrom. Kar trojica, Miha Dovžan (startna številka tri), Klemen Bauer (25) in Jakov Fak (33), slednja sta izbirala startne skupine, bodo začeli v prvi tretjini nastopajočih, na repu zgolj Mitja Drinovec. Ženska tekma s Urško Poje in Anjo Eržen bo popoldne. Eden od zelo pomembnih faktorjev bo zagotovo priprava smuči. To je področje, kjer je največja razlika med velesilami in palčki v svetovni karavani, kamor Slovenija zagotovo sodi. Finančni vložki v servisne ekipe gredo v milijonske vrednosti.

Sistem tekmovanja IBU je zelo naravnan na reprezentančni sistem. Reprezentance se na tak način borijo za kvote in bonuse. S tem IBU stimulira tudi manj razvite biatlonske reprezentance, da ostajajo vsaj deloma konkurenčne. Tudi zato je pomembno, da je imela moška ekipa v Östersundu šesti in deveti ekipni dosežek po točkovanju pokala narodov. Lep dosežek, saj ima Slovenija skromno bazo. Sestaviti konkurenčno štiričlansko štafeto – prva štafetna tekma bo na sporedu v nedeljo – je trenutno skrajni domet. Ob poškodbi Roka Tršana in skromnejši formi petega biatlonca Lenarta Oblaka, ki so ga poslali na drugi nivo tekmovanje pokala IBU v Švici, je omenjena četverica vse izpod Triglava. Glede na dobro strelsko formo Dovžana in Drinovca, ki lovita olimpijsko normo, bi lahko ob zbranem Bauerju in udarnem Faku lahko Slovenija znova mešala štrene tudi bogatim. Ne sicer Norvežanom, Nemcem, Francozom in Rusom (slednji so ostali mnogo manj oslabljeni po boju proti dopingu kot njihove ruske vrstnice), drugim zagotovo.

V smučarskem teku senzacije skoraj niso mogoče, zato v tej sezoni štafetnih tekem v svetovnem pokalu FIS za tekače in tekačice sploh ni. Tekme so preprosto premalo zanimive za širše množice in televizijo, ki diktira športno politiko in finance. To še kako občuti slovenska tekaška reprezentanca. V soboto in nedeljo bo v švicarskem Davosu deveterica poskušala popraviti skromen vtis na uvodnih tekmah v Skandinaviji, ko je le Katja Višnar z dvema uvrstitvama med trideset (17. in 21. mesto) zmogla bližje svetovnemu vrhu. »Upam na dobre občutke v drsalnem sprintu in uvrstitev v polfinale dvanajsterice. Upam, da bomo uspešni kot ekipa,« pravi Katja Višnar.