»Miklavž je z obnovo in opremo porodne sobe številka sedem za tvegane porode tokrat prinesel Porodnišnici Ljubljana, bodočim mamicam in še nerojenim otrokom darilo vnaprej,« v sredo ni skrivala navdušenja nad sodobno, funkcionalno in predvsem za porodnice in novorojence tudi veliko varnejšo porodno sobo predstojnica porodnišnice Nataša Tul Mandić. Ta orodna soba je najbližja operacijski dvorani in enoti intenzivne nege in terapije novorojenčkov, zato vanjo pogosto namestijo mame in novorojenčke, pri katerih pričakujejo, da se lahko med porodom ali po njem pojavijo zapleti.

»Pomagati takim mamicam in novorojenčkom je veščina, ki se je učimo vse življenje, ki jo zmoremo samo s timskim delom, ne zmoremo pa je brez opreme,« je poudarila predstojnica. Miklavž je imel veliko pomočnikov. To so bili najprej njihovi zdravniki neonatologi in porodničarji, babice in medicinske sestre, ki so predlagali, da bi sobo uredili po meri ogroženih mater in novorojenčkov. Željo so jim pomagali uresničiti člani Rotary kluba 25 iz Ljubljane, ki so zagotovili večji del sredstev za 85.000 evrov vredno prenovo in opremo porodne sobe za tvegane porode. Z Rotary klubom sodelujejo že sedem let in so skupaj izpeljali že več akcij in kupili veliko opreme, je povedala Tul-Mandićeva.

Več tveganih porodov hkrati

V Porodnišnici Ljubljana zdravijo tudi najbolj bolne in ogrožene nosečnice, porodnice in novorojenčke iz vse Slovenije. Ker je nedavno slavila 30. rojstni dan, je marsikaj že potrebno temeljite osvežitve in posodobitve. V njej se rodi več kot tretjina slovenskih otrok, približno 6000 na leto. Približno 700 porodov je prezgodnjih, od teh okrog 200 še pred 32. tednom nosečnosti, ko so novorojenčki še posebej krhki in ogroženi. Iz drugih regij prihaja okoli 1300 nosečnic, desetina zaradi nujnih stanj, ki ogrožajo njihovo ali zdravje in življenje novorojenčkov.

»Če bi bilo mogoče, bi si želeli s tako vrhunskimi sodobnimi aparaturami opremiti vseh enajst porodnih sob, saj je vsaka neke vrste intenzivni oddelek, ki bi moral biti opremljen za intenzivne intervencije,« je še dejala predstojnica. Babica Renata Nahtigal je dodala, da bi potrebovali vsaj dve ali tri takšne porodne sobe, saj včasih potekajo tudi trije tvegani porodi hkrati in bi bilo zaželeno, da bi porodnice v taki sobi ostale tudi na opazovanju po porodu. Ali bo soba eno- ali dvoposteljna, se še niso odločili.