»Bili so lepi trenutki. Spomnim se, kako so me vsi z nasmeškom spodbujali, naj pohitim in prva rodim v novi ljubljanski porodnišnici, kar se je tudi zgodilo. Mamica v sosednji sobi je rodila le nekaj minut za mano. A sem rodila prva le zato, ker se je tako odločila moja hči Veronika. Prijazne besede spodbude niso imele pri tem prav nič opraviti. Porod je bil lahek, brez zapletov, Veronika pa moj tretji otrok in druga hči,« se spominja dogodkov izpred treh desetletij mama Jožica Jakič s Turjaka, ki je v novi ljubljanski porodnišnici 6. oktobra 1987 prva povila otroka.

»Seveda je prijeten občutek, da si deliš rojstni dan z ljubljansko porodnišnico,« nam je včeraj zaupala tudi slavljenka Veronika Jakič, ki je v porodnišnici praznovala svoj rojstni dan že v tretje. Na praznovanje so namreč rojene na rojstni dan porodnišnice povabili že pred dvajsetimi leti in skupaj praznovali deseti rojstni dan. Tokrat na rojstnodnevno druženje drugih slavljencev ni bilo, Veronika pa je pestovala poldrugo leto starega sina Matica, ki je bil rojen v postojnski porodnišnici, saj z družino živijo v Ajdovščini.

»Mama ni imela nič proti temu, da rodim v Postojni,« se je včeraj namuznila Veronika, mama Jožica pa je pristavila, da je bila pred tremi desetletji ljubljanska porodnišnica vsa bleščeča, svetla in polna cvetja, in so bili vsi neizmerno prijazni. Spomni se šopkov, ki jih je dobila, pa bliskavic fotoreporterjev, ki so slikali vse naokoli… Seveda pa je bila njena pozornost usmerjena predvsem k zdravi in krepki Veroniki. Ta je ob spominih potegnila iz torbe še ovojnico s časopisnimi izrezki izpred treh desetletij, na katerih je ovekovečen prvi dan nove porodnišnice tudi z njo na sliki. Za darilo je od družbe SCT takrat prejela tudi mladinsko sobo, ki je na Turjaku, kjer so živeli v njeni mladosti, še vedno v uporabi, ni pozabila pristaviti Veronika, ki dela v Ljubljani v laboratoriju. Ko bo čas, bodo doma poskrbeli še za enega otroka, je še povedala Veronika, ki je prepričana, da je porodništvo pri nas zelo kakovostno in na zavidljivo visoki ravni. Kaj in kako se je v treh desetletjih v porodnišnici spremenilo, pa si njena mama ne zna več zamisliti, saj, kot pravi, ni nikoli več prestopila praga porodnih sob. Kar pa sliši, je le pohvale vredno, je pristavila.

Tretjina slovenskih otrok

V ljubljanski porodnišnici, ki je v treh desetletjih dovolj dozorela, da v njej na glas razmišljajo o posodobitvah, so za rojstni dan od družbe Mercator prejeli več kot dobrodošlo »žirafo«, sodoben inkubator za nedonošenčke, kakršnega doslej niso imeli. Z njim bodo preprosteje in varno oskrbeli in prepeljali nedonošenčke iz porodnega bloka na otroški intenzivni oddelek, kjer bodo za nedonošenčke skrbeli neonatologi, je povedala predstojnica porodnišnice Nataša Tul Mandić. Dodala je, da je minilo natanko trideset let in nekaj ur, kar se je v porodnišnici rodila prva deklica, za njo pa zdaj že 185.300 otrok. V zadnjih 24 urah 21, nekaj več dečkov kot deklic, ki so s skupno 52 odstotki skoraj ves čas v majhni številčni prednosti.

Porodnišnica Ljubljana, ki je bila zgrajena s samoprispevkom občanov in v kateri se rodi več kot tretjina slovenskih otrok, je osrednja slovenska porodnišnica, kjer zdravijo tudi najbolj bolne in ogrožene nosečnice, porodnice in novorojenčke iz vse Slovenije in tudi iz tujine.

Letno se v njej rodi približno 6000 otrok, približno 700 porodov je prezgodnjih, od teh okrog 200 še pred 32. tednom nosečnosti, ko so novorojenčki še posebej krhki in ogroženi. Nekaj več kot 1300 žensk prihaja v njo iz drugih regij, približno 130 jih je napotenih zaradi nujnih stanj, ki ogrožajo življenje ali zdravje nosečnic ali novorojenčkov.