Zanimivo je rast bitcoina kljubovala tako padcu delniških trgov v ZDA, Evropi in Aziji kot tudi znižanju cene žlahtnih kovin in nafte. Moč je bitcoin izkazoval tudi v kriptovesolju, saj se je v času vzpona bitcoina mnogo preostalih kriptovalut znašlo v rdečih številkah.

Glavni katalizator za vzpon cene bitcoina je težko pričakovan začetek kotacije terminskih pogodb, vezanih na kriptovaluto, ki se bo začel v sredini decembra na ameriški borzi CME (Globex in ClearPort). Vsaka terminska pogodba bo predstavljala vrednost petih bitcoinov, maksimalna velikost pozicije pa bo omejena pri tisoč terminskih pogodbah.

Podobno kot pri drugih terminskih pogodbah bo tudi pri teh veljala omejitev največ 20-odstotnega dnevnega premika. V praksi to pomeni, da se bo trgovanje v določenem dnevu lahko ustavilo, če bi se cena bitcoina zvišala ali znižala za 20 odstotkov glede na zaključni tečaj prejšnjega dne. Pri tem pa se trgovanje ne bo sprostilo tudi v primeru, če bi cena bitcoina upadla nazaj pod kritični 20-odstotni nivo.

Začetek kotacije težko pričakujejo velike banke, saj bodo terminske pogodbe pripeljale bitcoin kot investicijo bliže precej širokemu krogu strank, ki do sedaj zaradi različnih omejitev niso smele trgovati oziroma vlagati neposredno v kriptovalute. Med vidnejšimi institucijami sta denimo visokofrekvenčna trgovca Virtu Financial in DRW, ki se že zanimata za povečevanje likvidnosti na novem trgu kriptoterminskih pogodb. V Goldman Sachs pa že razmišljajo o posebni diviziji, ki bi se v celoti specializirala za trgovanje z novimi terminskimi pogodbami.

Na drugi strani z veliko skepticizma uvedbo terminskih pogodb spremljajo nekateri analitiki. Opozarjajo, da nov tip instrumenta na trg kriptovalut prinaša močno olajšan način prodajanja na kratko (tako imenovani short-selling), s tem pa bo moč »končno« dobila tudi prodajna stran trga. Odprtje te možnosti bi lahko rezultiralo v močnem prodajnem pritisku in pripeljalo do občutnega upada cene bitcoina.

Prodaje na kratko zaradi meteorne rasti skrbijo tudi nekatere trgovalne institucije. Glavni izvršni direktor in lastnik družbe Interactive Brokers je denimo v javnem pismu odločno nasprotoval uvedbi terminskih pogodb znotraj obstoječih poravnalnih sistemov. Po njegovem mnenju bo namreč na trgu slej ko prej prišlo do tektonskih premikov, zaradi katerih enemu ali več členom v poravnalni verigi ne bo uspelo poravnati vseh obveznosti. To pa bi nato imelo verižni učinek tudi na druge poravnalne institucije oziroma praktično celotno »vesolje« terminskih pogodb, ki so vezane na obstoječo poravnalno verigo.