Kot so spomnili v kabinetu, je Cerar že sredi oktobra hrvaškemu kolegu Andreju Plenkoviću poslal pismo, v katerem ga je pozval h konstruktivnim pogovorom za izvedbo arbitražne razsodbe.

V pismu je Cerar med drugim hrvaški strani predlagal nadaljnje korake za implementacijo razsodbe in izpostavil stališče, da je mejo na morju arbitražno sodišče natančno določilo, kar omogoča neposredno implementacijo, državi pa bi se morali osredotočiti predvsem na izvedbo arbitražne sodbe na kopenskem delu meje. Najboljša pot naprej bi po mnenju Cerarja bil dogovor o ustanovitvi skupne komisije, ki bi začela proces demarkacije mejne črte in proučila določene praktične rešitve tam, kjer je to potrebno.

Slovenski premier se trudi, da bi razsodba bila uveljavljena v dogovoru s Hrvaško in je o tem pripravljen nadaljevati dialog s Plenkovićem, so še ponovili v kabinetu. Obenem so spomnili, da je Cerar pozdravil tudi ponujeno pomoč Evropske komisije. Slovenska stran pa medtem nadaljuje in bo tudi v prihodnjih tednih nadaljevala s pripravami za implementacijo. Rok, ki ga je za pripravo vsega potrebnega za implementacijo sodbe določilo arbitražno sodišče, se sicer izteče 29. decembra.

Cerar si želi spor rešiti do pomladi

Kot danes piše Večernji list, si želi Cerar spor o meji s Hrvaško urediti do pomladi, da bi se izognil možnosti, da bi ta postal osrednja tema v kampanji pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo verjetno junija.

Obenem dodaja, da Cerar ne zavrača predloga o dvostranskem dogovoru, ki bi vseboval arbitražno sodbo, ki ga je v javnosti nedavno predstavila predstojnica katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti Vasilka Sancin. »Salomonska rešitev, ki ji po nekaterih navedbah iz Ljubljane premier Cerar ni nenaklonjen, gre v smeri, da se dogovor oblikuje kot dvostranski sporazum, v katerega bo vključena arbitražna sodba,« piše zagrebški časnik.