Prebivalci Šoštanja in okolice se bojijo, da bodo to zimo še kdaj ostali na mrzlem. Ni se namreč zgodilo prvič, da se je zaustavil blok šest šoštanjske termoelektrarne, po katerem Komunalnemu podjetju Velenja dobavlja toplotno energijo, komunalno podjetje pa jo distribuira naprej prebivalcem celotne Šaleške doline. Že v sredo je bila dobava le-te v večernih urah prekinjena za kar štiri ure, motnje v dobavi pa so prebivalci občasno občutili tudi včeraj v dopoldanskih urah.

Težave tudi z zagonom plinskih turbin

V Holdingu slovenskih elektrarn (HSE) so potrdili, da se je blok šest v sredo zvečer samodejno zaustavil. »Prišlo je do samodejne varnostne zaustavitve turbine in kasneje celotnega bloka, vzrok pa je bila odpoved na krmilnozaščitnem sistemu upravljanja turbinske zaščite,« so pojasnili in dodali, da naj bi bila okvara odpravljena v prihodnjih dneh. Neuradno naj bi bilo to odvisno predvsem od dela strokovnjakov, ki so bili včeraj iz Poljske že na poti v Slovenijo. Hkrati v HSE mirijo, da bojazni za skrb ni, saj bo do ponovne sinhronizacije bloka šest z omrežjem deloval blok štiri, ki bo tudi zagotavljal varno in zanesljivo oskrbo Slovenije z električno energijo, medtem ko naj bi za ogrevanje skrbele plinske turbine bloka štiri. A kot smo izvedeli neuradno, naj bi imeli težave tudi z zagonom plinskih turbin. V HSE so pojasnili še, da je od začetka rednega obratovanja, konkretno od 25. junija 2015, bila razpoložljivost šestega bloka skoraj 98-odstotna, kar je primerljivo z evropskimi elektrarnami, ki so v vrhu po zanesljivosti obratovanja in proizvodnje električne energije. »Blok šest je v prvih enajstih mesecih letošnjega leta proizvedel že 2976 gigavatnih ur električne energije, največ januarja, in sicer 350. Delež zagotavljanja proizvodnje električne energije v celotni proizvodnji skupine HSE pa je 45-odstoten, v celotni slovenski proizvodnji električne energije pa 23-odstoten,« so še pojasnili v HSE.

Blok šest se je že večkrat ustavil

Do načrtovane zaustavitve bloka šest je prišlo tudi junija letos, ko so se v TEŠ lotili sanacije iniciala razpoke na kolektorju ponovnega pregrevanja. Šlo je za popravilo iz garancije, katerega stroške je kril francoski Alstom, ki je dobavitelj glavne tehnološke opreme za blok šest. Po maju 2015, ko je blok začel poskusno obratovati, pa se je sicer ta prvič zaustavil oktobra istega leta. Takrat je prišlo, kot so pojasnili v TEŠ, do izpada 400-kilovoltnega daljnovoda na Podlogu, zaradi tega pa je posledično prišlo tudi do izpada prenapetostne zaščite na bloku šest. Blok šest se je ustavil tudi maja lani, ko je prišlo do prekinitve delovanja črpalke kondenzata.