Srečanje najboljših reprezentanc sveta, od katerih jih 15 prihaja iz Evrope, devet pa zunaj nje, bo gostilo šest nemških mest: Trier, Bietigheim, Oldenburg, Leipzig, Magdeburg in Hamburg. Iz vsake izmed štirih skupin s po šestimi reprezentancami se v osmino finala uvrstijo po štiri najboljše (v njem se igra po sistemu A1 – B4, A2 – B3, A3 – B2, A4 – B1, C1 – D4, C2 – D3, C3 – D2, C4 – D1), zadnji dve iz vsake pa bosta tekmovanje nadaljevali v »tolažilnem« predsedniškem pokalu za uvrstitev od 17. do 24. mesta. Tekme osmine finala in četrtfinala (tudi predsedniški pokal) bosta gostila Magdeburg in Leipzig, sklepni boji za kolajne 16. in 17. decembra pa bodo v dvorani Barclaycard Arena v Hamburgu: odprli so jo leta 2002, gradnja je trajala 16 mesecev, stala je 83 milijonov evrov, za rokometne tekme pa je zmogljivost dobrih 13.000 sedišč.

Naslov svetovnega prvaka z zadnjega SP 2015 na Danskem brani Norveška, ki je na največji svetovni stavnici glavni favorit tudi v Nemčiji. Norvežanke, ki so na dosedanjih SP osvojile devet kolajn (po tri zlate, srebrne in bronaste), imajo kvoto 2,35: če boste stavili nanje en evro in bodo prve, boste dobili 2,35 evra. Na drugem mestu je Rusija, rekorderka po številu naslovov svetovnega prvaka (4, skupaj s Sovjetsko zvezo 7), s kvoto 6,0, tretja Francija z 9,0, četrta Nizozemska z 11,0… Slovenija si med 24 reprezentancami deli s Češko šele 16. mesto s kvoto 501, ti dve reprezentanci pa sta tudi najslabši iz Evrope, kajti za njima je le še sedem neevropskih, od katerih so povsem na dnu Tunizija, Kamerun in Paragvaj z velikansko kvoto 2501.

Povprečna starost le 23 let

Po tem, ko je Slovenijo lani po šestletnem postu pripeljal na EP, se je 38-letnemu selektorju Urošu Bregarju letos uspelo po 12 letih – nazadnje v Rusiji 2005 – s svojimi izbrankami uvrstiti tudi na SP. To bo peti nastop Slovenk med svetovno elito: na premieri v Nemčiji 1997 so osvojile 18. mesto, v Italiji 2001 deveto, na Hrvaškem 2003 osmo in v Rusiji 2005 14. Toda v Nemčijo je danes zjutraj z letalom do Frankfurta in nato z avtobusom do Trierja, mesta z okoli 120.000 prebivalci, Bregar odpeljal zelo zdesetkano in pomlajeno zasedbo, v kateri manjka kopica dosedanjih nosilk igre. Miša Marinček, Sergeja Stefanišin in Maja Šon Užmah so končale reprezentančno kariero (vse bodo še igrale na klubski ravni), Nina Jeriček se je poslovila od rokometa, Tamara Mavsar okreva po operaciji kolenskih križnih vezi, Barbara Lazović ni mogla najti varstva za svojega sina Luka, Lea Kranjc je poškodovana, sodelovanje je odpovedala Lara Hrnčič, prav tako ni več Katje Čerenjak in Janje Rebolj, Polona Barič si je na nedeljski tekmi proti Franciji strgala sprednje kolenske križne vezi in bo v ponedeljek verjetno že operirana…

Selektor Bregar je včeraj v Laškem, kjer je reprezentanca opravila večino priprav, sporočil imena 16 potnic za Nemčijo, med katerimi jih je devet iz vrst Krima Mercatorja. S seznama sta v zadnjem trenutku odpadli 19-letni igralki Krke, Živa Čopi (desno krilo) in Tjaša Lovšin (leva zunanja), prednost pa sta dobili prav tako 19-letni Hana Vučko (leva zunanja) in Nina Žabjek (srednja zunanja), članici Krima Mercatorja. Povprečna starost Bregarjeve šestnajsterice je le nekaj več kot 23 let, če odštejemo tri najstarejše reprezentantke (31-letna Neli Irman ter 28-letni Lina Krhlikar in Amra Pandžić) pa komaj slabih 22. »Manjka kar deset igralk, ki so Sloveniji priborile nastop na SP v Nemčiji. Za tako majhno igralsko bazo, kot jo ima Slovenija, je to seveda ogromno, poleg tega pa so bile vse manjkajoče tudi nosilke igre. Odsotnost velikega števila igralk se bo precej poznala, predvsem v igri v obrambi. V Nemčijo potujemo z mlajšo in manj izkušeno zasedbo, vendar je to še vedno ekipa, ki premore veliko energije in želje po dokazovanju. Težko bo, tako s fizičnega kot psihološkega vidika, a verjamem v dekleta in jim zaupam,« pravi selektor Uroš Bregar, ki bo imel po poškodbah Tamare Mavsar in Polone Barič v Nemčiji samo eno klasično levo krilo, Krimovo igralko Ines Amon.

Z Angolo za četrto mesto

A ne glede na številne poškodbe in odpovedi ter s kopico novinkami in debitantkami na velikih tekmovanjih selektor Bregar ostaja optimist. Ljubljančan se dobro zaveda, da so vsaj na papirju Francija, Romunija in Španija precej močnejše, Paragvaj naj bi bil avtsajder, o četrtem (zadnjem) potniku za osmino finala pa naj bi odločali Slovenija in Angola. »Francija, Romunija in Španija so seveda vsaj korak pred Slovenijo, zato je bolj ali manj jasno, da se bomo za četrto mesto v skupini in napredovanje v osmino finala bojevali z Angolo. Na nedavnem turnirju v Parizu smo jo premagali z 31:25, a temu dvoboju ne bi namenjal preveč pozornosti. Oboji smo na tekmi marsikatero zadevo v igri tudi zakrili, a dejstvo je, da je Angola zelo dobra reprezentanca, ki je višja in hitrejša od naše. Vseeno verjamem, da jo bomo z ustrezno taktiko in evropskim slogom igre tudi premagali.«

Poleg igralk in članov strokovnega vodstva bodo Slovenijo na letošnjem SP zastopali še Anja Frešer, Bojan Lah in David Sok. Frešerjeva, nekdanja rokometašica in reprezentantka ter zdajšnja direktorica ženske reprezentance, bo delegatka na tekmah v Nemčiji, Lah in Sok pa bosta kot sodnika v prvem delu tekmovanja delila pravico v skupini D v Leipzigu.