Ob novici, da sta se zaročila princ Harry, peti v vrsti za britanski prestol, in igralka Meghan Markle, se je nenadoma izkazalo, da sodoben rod evropskih plemičev svoje zakonske partnerje išče med navadnimi smrtniki in ne med aristokracijo. Ne nazadnje je tudi Harryjev brat William poročen z neplemkinjo in ta par bo nekoč kraljeval svoji državi.

Kje princi in princese srečajo svoje nearistokratske partnerje? Ne boste verjeli – v kavarnah in telovadnicah. Recimo Mary Donaldson je svojega moža, danskega princa Friderika, srečala v kavarni med olimpijskimi igrami v Sydneyju. Sedaj imata štiri otroke in Friderik bo bodoči danski kralj, Mary pa kraljica. Podobno sta se na športnih terenih spoznala monaški princ Albert II. in južnoafriška plavalka Charlene Wittstock, sedanja monaška princesa. V monaški družini je že kar tradicija porok z navadnimi državljani, konec koncev je bil tudi Albertov oče Rainier poročen z igralko Grace Kelly. Športni tereni so bili usodni tudi za sedanjo švedsko kraljico Silvijo, ki je bila leta 1972 še s svojim dekliškim priimkom Sommerlath hostesa na olimpijskih igrah v Münchnu, kjer je srečala tedaj prestolonaslednika, sedaj kralja Karla Gustava. Tudi njuna naslednica, prestolonaslednica princesa Viktorija, si je svojega moža našla v telovadnici – Daniel Westling je bil lastnik telovadnice, v kateri je vadila princesa.

Festivali in koncerti

Ne boste verjeli, športni tereni so bili usodni tudi za japonsko cesarico Mičiko, ki je tedanjega prestolonaslednika Akihita spoznala med partijo tenisa. Njuni poroki so nasprotovali njegovi starši, Mičiko je namreč leta 1959 postala prva navadna državljanka, ki se je poročila v japonsko cesarsko družino. Tudi sedanja kraljica Nizozemske je navadna državljanka: Maxima Zorreguieta je princa Viljema Aleksandra spoznala na festivalu v Sevilli. Prav tako kot je bila navadna, pa čeprav slavna državljanka španska kraljica Letizia Ortiz, ki je, preden je spoznala sedanjega španskega kralja princa Filipa VI., delala kot novinarka. Bodoča norveška kraljica Mette-Marit pa je svojega princa prestolonaslednika Haakona spoznala na rockovskem koncertu. Ker je bila mati samohranilka, je bila njuna zveza sprva neizčrpen vir tabloidnih zgodb, zdaj pa je priljubljena princesa. Ne nazadnje je princa ujela tudi Slovenka, no, venezuelska Slovenka Tatiana Blatnik, ki je pred poroko z grškim princem Nikolaosom delala kot predstavnica za stike z javnostjo modne oblikovalke Diane von Fürstenberg.