Žreb svetovnega prvenstva, ki ga je v starem mestnem jedru Firenc v znameniti mestni hiši Palazzo Vecchio opravil predsednik Evropske odbojkarske zveze (CEV) Aleksandar Boričić, je Sloveniji namenil igranje v skupini A. V njej se bodo izbranci selektorja Slobodana Kovača za prva štiri mesta, ki prinašajo napredovanje v izločilne boje, potegovali še z Argentino, Japonsko, Belgijo, Dominikansko republiko in gostiteljico ter trikratno svetovno prvakinjo Italijo.

Čeprav v slovenskem taboru posebnih želja pred žrebom niso imeli, pa je z njim bržkone vsaj delno lahko zadovoljen kapetan Tine Urnaut, ki si je za enega od nasprotnikov želel prav izbrano vrsto Argentine. »Kar nekako prepričan sem bil, da bomo v skupini igrali skupaj z Argentino, saj sva se zadnji dve leti s soigralcem Sebastianom Solejem zelo pogosto zabavala glede tega, katera reprezentanca je močnejša. Za eno ekipo v skupini tako že vemo, preostalo bomo pa videli, kaj nam bo prinesel žreb,« je pred plesom kroglic preroško napovedal Tine Urnaut.

Prvenstvo, ki se bo pričelo 10. septembra in zaključilo 20 dni pozneje z velikim finalom v Torinu, bo odigrano v osmih mestih, in sicer v italijanskih Rimu, Firencah, Bariju, Milanu in Bologni ter v bolgarskih Varni, Ruseju in Sofiji. Slovenija, ki se je današnjega žreba udeležila kot edina debitantka med 24 državami udeleženkami, bo skupinski del svetovnega prvenstva igrala v Firencah. Na Apeninskem polotoku bodo nastopile še reprezentance iz skupine C, medtem ko se bodo izbrane vrste v skupinah B in D med seboj pomerile v Bolgariji.

»Mislim, da smo lahko s skupino, ki smo jo dobili, zadovoljni. Nikogar ne smemo podcenjevati, saj so Italija, Japonska, Belgija in Avstralija ekipe, ki jih je treba spoštovati. Tudi na Dominikansko republiko ne smemo pozabiti. Vseeno smo z žrebom lahko zadovoljni in če bomo igrali dobro, lahko upamo na ugoden rezultat. V skupini bi lahko imeli še močnejše reprezentance, tako da se je izšlo precej dobro,« je povedal Slobodan Kovač.

S slovenskim selektorjem se je strinjal predsednik odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, ki se je žreba tudi udeležil. »Vedeli smo, da lahke skupine ne bo, a zdaj, ko je žreb za nami, lahko rečem, da smo zelo zadovoljni, tako s prizoriščem kot s skupino. Firence, kjer bo igrala Slovenija, so blizu in dostopne navijačem, zato sem prepričan, da bodo imeli fantje podporo s tribun. Glede samih nasprotnikov pa lahko rečem, da gre za skupino, v kateri je vse mogoče.« Naslov prvaka sicer branijo odbojkarji Poljske, ki so bili pred tremi leti na domačih tleh boljši od Brazilije.