Dogodek bosta moderirala angleški nekdanji nogometaš Gary Lineker in ruska televizijska voditeljica Maria Komandnaya. Pri žrebu jima bo pomagalo osem nekdanjih nogometašev, izmed katerih jih je šest s svojo reprezentanco osvojilo naslov svetovnega prvaka: nekdanji francoski branilec Laurent Blanc, angleški vratar Gordon Banks, brazilsko-italijanska branilska naveza Cafu in Fabio Cannavaro, urugvajski napadalec Diego Forlan, argentinski maestro Diego Maradona, legendarni španski branilec Carles Puyol in ruski napadalec sovjetskega časa Nikita Simonyan.

Potek žreba

Ekipe so razdeljene v štiri bobne po osem reprezentanc, in sicer po jakostnem ključu, ki temelji na oktobrski Fifini svetovni lestvici. Izjema je Rusija, ki gosti svetovno prvenstvo in bo zasedla prvo mesto skupine A. Posamezna skupina bo sestavljena tako, da se iz vsakega jakostnega bobna izžreba po eno reprezentanco. Velja pravilo, da ekipe iz iste konfederacije ne morejo biti izžrebane v isto skupino, z izjemo Evrope, ki ima lahko v posamezni skupini dva predstavnika.

Glede na žreb bo jasno, kje bodo posamezne reprezentance odigrale tekme. Enajst mest in dvanajst stadionov bo gostilo tekme skupinskega dela. Dva stadiona sta v Moskvi, najbolj vzhodno mesto, ki bo gostilo tekme, je Jekaterinburg, približno 2500 kilometrov proti zahodu pa je od četrtega največjega ruskega mesta najbolj oddaljen Kaliningrad, v katerem je letos zrasel čudovit stadion s kapaciteto za 35.000 navijačev.

Ena izmed možnosti za tako imenovano skupino smrti je po poročanju nemškega Die Welle – Brazilija, Španija, Danska in Avstralija, kot najtežjo skupino za Nemčijo pa so predvideli kombinacijo s Španci, Egipčani in Južnokorejci.