Maribor in Olimpija bosta drevi v Ljudskem vrtu sklenila novembrsko trilogijo. Olimpija prihaja na Štajersko z visoko prednostjo (3:0). Mariborčani so glasni in veliko govorijo, kako bodo izločili Olimpijo, medtem ko so se v Ljubljani odločili, da bodo manj govorili in več pokazali na igrišču. Maribor bo jesen sklenil s serijo štirih domačih tekem: Olimpija, Gorica, Sevilla in Aluminij. Pred Olimpijo je zahteven zaključek jeseni. Po gostovanju v Mariboru jo v nedeljo čaka derbi Ljubljanske kotline v Domžalah, za konec sezone pa bodo gostili Celje.

Brez brezglavega napadanja

Plakat, takšen, ki je všeč tudi Darku Milaniču. Konec bo, ko bo Maribor tak' rekel. Ni konec, dokler debela gospa ne zapoje. Na tujem, pri operah in angleških reklih, so si v Ljudskem vrtu sposodili slogan, ki naj bi jih ponesel do preobrata. »Veliki klubi dokazujejo, da se lahko obrne rezultat. In mi smo velik klub. Ni predaje!« se k velikim preobratom, tudi takim iz lige prvakov, obrača Marwan Kabha. Izraelec se v vlogi, da bi lovil tri gole zaostanka, še ni znašel, a moštvo, ki je v soboto v Celju doživelo prvi prvenstveni poraz, inspiracijo črpa iz dvojega. »Naš namen je jasen: igrati moramo kot v prvenstvenem derbiju. Če so nas oni doma lahko premagali s 3:0, potem zmoremo tudi mi to na našem igrišču.«

Če lahko Olimpija, potem lahko tudi Maribor. Spet, kot v prvenstvu, a je predprejšnjo soboto Maribor zmogel zabiti le enega. Kako potem zabiti (vsaj) tri? Maribor je v celotnem koledarskem letu v vseh tekmovanjih le enkrat v Ljudskem vrtu zmagal z več kot golom razlike, tekmec pa je Olimpija, ki je v prvenstvu prejela vsega sedem golov (in še enega v pokalu ter dva v Evropi). »Ne smemo brezglavo napadati, puščati prostora nasprotniku, igrati moramo moštveno, se držati naše strategije,« kot osnovni pogoj navaja trener Darko Milanič. Ni dal jasnega odgovora, ali bo še naprej v pokalu v vratih zaupal Matku Obradoviću, prav tako ne, kje v njegovih načrtih je Martin Kramarič, ter se celo strinjal, da njegovo moštvo – v nasprotju z denimo Rokom Kronavetrom ali Nikom Kapunom – premalokrat pomeri z razdalje. Tako Milanič kot Kabha sta večkrat toliko raje ponovila klubsko miselnost. Prav tisto, ki je tako opazno manjkala na prvem pokalnem derbiju.

Bišćan: Izpad bi bil razočaranje

Kljub prednosti 3:0 so se v taboru Olimpije temeljito lotili priprav na gostovanje v Ljudskem vrtu. Olimpija ima neugodno izkušnjo z zadnjega gostovanja na Štajerskem, kjer je izgubila prvenstveni derbi. Tokrat ji zadetka ni treba doseči, a le branjenje bi bilo preveč tvegano. Igralci so se v slačilnici spomnili lanske tekme iz lige prvakov, ko je PSG v Barceloni zapravil prednost štirih golov s prve tekme v Parizu. »V tekmo ne smemo iti z razmišljanjem, da si lahko privoščimo poraz, ampak mora biti naše izhodišče, da je izid 0:0. Morali bomo gristi travo in biti agresivni, da spodrežemo krila Mariboru, ki ima kakovost, da kaznuje vsako napako,« opozarja defenzivni vezist Dario Čanađija, ki v Ljubljani igra kot posojeni igralec Rijeke.

Olimpija se posebej pripravlja na uvodni nalet Maribora, ki si bo skušal s hitrim golom priigrati psihološko prednost. »Ker mora Maribor doseči gole, pričakujem, da se bo odprl. To bi bila voda na naš mlin, saj bi imel več prostora, v katerem se odlično znajdem in lahko veliko tečem. To bo pravo nasprotje tekme s Krškim, ko je devet igralcev stalo za žogo in sem vsakič naletel na vsaj dva njihova branilca,« se veseli napadalec Abass Issah. Priložnost bodo dobili tudi nekateri, ki so doslej igrali manj. Na prvi tekmi v Stožicah sta se izkazala štoper Zarifović in bočni igralec Klinar.

Ljubljanski strokovni štab mora predvsem paziti, kako ustaviti mariborsko desno stran z navezo Milec-Bajde, ki jih je nadigrala na prvenstveni tekmi v Ljudskem vrtu. »Če bi izpadli, bi bilo to veliko razočaranje. Moramo biti pametni, da bomo preprečili preobrat. Tudi če nam bo Maribor hitro zabil gol, moramo ostati mirni in ne smemo ponavljati napak, ki smo jih delali pred desetimi dnevi na prvenstveni tekmi. V obrambi moramo biti čvrsti, toda obenem bomo skušali doseči gol, ki bi moral biti dovolj za napredovanje,« poudarja trener Olimpije Igor Bišćan.

Verjetni postavi – Maribor: Handanović, Milec, Šuler, Billong, Viler, Kabha, Pihler, Bohar, Vršič, Mešanović, Tavares, Olimpija: Ivačič, Apau, Zarifović, Bajrić, Štiglec, Čanađija, Tomić, Klinar, Alves, Kapun, Issah. Naš namig: 1, v polfinale Olimpija.