Potem ko smo včeraj poročali, da je vrednost kriptovlute bitcoin dosegla 9895 dolarjev in se s tem približala psihološki meji 10.000 dolarjev, je bila danes ta meja prekoračena in presegla 11.000 dolarjev, kar je njegova rekordna vrednost, je razvidno iz CoinDesk Bitcoin Price Index-a.

Spomnimo, da je bil en bitcoin pred enim letom vreden zgolj 400 dolarjev. Njegova vrednost se je lani novembra gibala med 800 in 1000 dolarji, nato pa smo bili v zadnjem letu priča njeni izjemni rasti. Vrednost se je samo od oktobra zvišala za 50 odstotkov. Trenutna tržna vrednost bitcoina naj bi bila okoli 180 milijard dolarjev, pravijo v Coinmarketcap.com, ki sledi tržni vrednosti kriptovalut. Tržna vrednost bitcoina se je tako zelo približala Coca Coli, ki je vredna 195 milijard dolarjev.

»Največji balon v naših življenjih«

Vendar pa je spektakularna rast vrednosti bitcoina, ki je bil še sredi januarja vreden 752 dolarjev, med vlagatelji sprožila zaskrbljenost, kritiki pa ob tem poudarjajo, da je vrednost te kriptovalute v preteklosti močno nihala.

»To je balon in tu je veliko govoričenja. To bo največji balon v naših življenjih,« je na konferenci o kriptovalutah v torek v New Yorku poudaril upravljalec hedge sklada Mike Novogratz. Posrednik pri družbi za trgovanje z valutami Oanda Stephen Innes pa je ob tem opozoril na »nore številke«.

Medtem so nekateri analitiki pozitivni. Strateg pri Saxo Bank Kay Van-Petersen je prepričan, da se bo rast vrednosti bitcoina še nadaljevala. Po njegovi oceni bo sicer še doživel padce, a bi se njegova vrednost lahko povzpela med 50.000 in 100.000 dolarjev v prihodnjih šest do 18 mesecih.