»Počutje je super. Zadnjih pet dni že treniram. Pripravljen sem,« je Jakov Fak zelo na kratko opisal predtekmovalno razpoloženje pred jutrišnjim začetkom posamičnih tekem svetovnega pokala. Prav start biatlonca iz Mrkoplja, ki se je ustalil v Ljubljani, v olimpijsko sezono je še pod posebnim drobnogledom. V prejšnji sezoni je odtekel le dve tekmi, kar zanj v šali pomeni, da sezone sploh ni bilo. V pripravljalnem obdobju se je vrnil k trenerju Urošu Velepcu, spremenil prehrano, treniral z žensko ukrajinsko reprezentanco in že več kot mesec vadi na snegu v Skandinaviji. Zelo velike spremembe.

Zdaj zagotavlja, da je vse v redu in da je pripravljen. Sicer je zaradi lažjega prehlada iz previdnosti izpustil nekaj dni vadbe v zadnjem obdobju in se odpovedal tekmi mešanih štafet, ki je brez njega osvojila zelo solidno dvanajsto mesto. Posamične tekme pa bodo že hitro razkrile domet v zimi. Najboljši z Martinom Fourcadom na čelu so že na prvih tekmah pokazali svoj pravi obraz. »Predvsem se želim boriti. V Östersundu želim doseči kar najboljši rezultat. Ne razmišljam že zdaj o olimpijskih igrah,« pravi 30-letni Fak in čaka jutrišnji večer, ko se bo na starodobni dvajsetkilometrski preizkušnji vrnil med najboljše zimske lovce na tekme svetovnega pokala.

Ob Klemnu Bauerju, ki je imel povsem ločen vadbeni pripravljalni program in je prav tako izjemno motiviran, bosta na startu še Miha Dovžan in Lenart Oblak. Strokovni štab se je odločil, da Mitje Drinovca, ki je na prvih tekmah pokazal lep napredek, na najdaljši razdalji ne bodo poslali na »jago«. Rok Tršan, tretji biatlonec zadnjih sezon, se je po novih težavah z bolečinami v hrbtu vrnil domov in je malo možnosti za nastop celo na naslednjem prizorišču v Avstriji. Prav ob težavah z zdravjem se razkriva skromna baza v slovenskem biatlonu. Danes bo na Švedskem že ženska tekma. Edini članici Anja Eržen in Urška Poje, brez Teje Gregorin, imata edini cilj sezone, da v pokalu narodov ostaneta med 25 reprezentancami sveta in ohranita kvoto dveh nastopajočih na tekmah.