Iz Steklarne Hrastnik so po objavi Planet TV sporočili, da »Andrej Božič ni v nobenem uradnem postopku za prevzem funkcije predsednika uprave Luke Koper« in da »ostale špekulacije težko komentiramo«.

Eden najboljših slovenskih menedžerjev

V Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki upravlja z večinskim deležem Luke Koper, Andreja Božiča vidijo kot enega najboljših slovenskih menedžerjev, je poročala televizija. Delničarji Luke Koper bodo na izredni skupščini odločali o nezaupnici predsedniku uprave Dragomirju Matiću ter članoma uprave Ireni Vincek in Andražu Novaku. Dan kasneje se bo sestal nadzorni svet in, kot je v petek povedal predsednik nadzornikov Rado Antolovič, obravnavali »posledice« skupščine.

Točko predlaga nadzorni svet, in sicer zaradi ugotovitev posebne revizije poslov Luke z izvajalci pristaniških storitev (IPS), ki je ugotovila nepravilnosti in izpostavljenost visokim tveganjem pri delovanju družbe, predvsem na področju sodelovanja z IPS.

V SDH so v petek povedali, da predlog nezaupnice podpirajo. Kot so poudarili, že dlje časa opozarjajo na nepravilnosti poslovanja v Luki Koper, zato so na skupščini tudi predlagali posebno revizijo poslov z IPS. Poročilo kaže na »pomembne neskladnosti in pomanjkljivosti v poslovanju družbe, zaradi česar je bila edina poslovna in logična odločitev nadzornega sveta, da na dnevni red uvrsti glasovanje o nezaupnici«, so zapisali.

Svet delavcev včeraj soglasno podprl delo vsake uprave, ki dela v dobro zaposlenih

Svet delavcev Luke Koper je sicer v ponedeljek soglasno podprl delo »vsake uprave, ki dela v dobro družbe in zaposlenih«. Predsednik sveta Mirko Slosar je podporo sedanji upravi utemeljil z dobrimi rezultati, ki po njegovih navedbah vključujejo tudi položaj zaposlenih pri IPS. Slosar je poudaril, da je uprava v prihodnjih treh letih nameravala na novo zaposliti več kot 500 ljudi, a naj se s tem ne bi strinjal nadzorni svet.

Med kandidati za predsednika uprave se je v medijih omenjal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben, ki pa je v ponedeljek na družbenem omrežju twitter objavil, da ni »kandidat za Luko Koper«, in dodal, da je državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, kjer je zadolžen za največji infrastrukturni projekt drugi tir.