Upravljalci žičniških naprav in smučišč v naši državi so pripravljeni na začetek nove smučarske sezone. Visokogorska smučarska centra Kanin in Vogel delujeta že od 10. in 11. novembra, minuli konec tedna so se smučarji po snežnih terenih zapeljali tudi v Kranjski Gori, na Krvavcu in Rogli.

Večina nižje ležečih smučarskih središč glede na vremenske razmere (naravne snežne padavine) in ugodne razmere za zasneževanje načrtuje začetek obratovanja v prihajajočih dneh. »Večjih investicij v žičničarstvu ni bilo. Ugotavljamo pa, da je bilo veliko postorjeno za urejenost smučišč, dodatno ponudbo storitev in oblikovanje produktov, ki bodo predvsem razveselili goste, ki si poleg smučanja želijo še dodatnih storitev in zabave. Velika pozornost je seveda namenjena zanesljivosti in varnosti obratovanja žičniških naprav,« sporočajo iz Združenja slovenskih žičničarjev – GIZ.

V lanski sezoni so se vsa večja slovenska smučišča vključila v projekt skupnih smučarskih vozovnic. Na domačem trgu so bile zelo dobro sprejete predvsem družinske vozovnice. Tudi prodaja za prihajajočo sezono je zelo spodbudna in kaže znaten porast, veliko dela pa jih čaka na področju promocije in trženja večdnevnih vozovnic, ki so namenjene predvsem tujim gostom.

Na Voglu še okusneje

V Ski centru Vogel, na smučišču s čudovitim pogledom na Bohinjsko jezero, ki se razprostira na zavarovanem območju Triglavskega narodnega parka, imajo te dni že razlog za veselje. »Predprodaja smučarskih vozovnic se nam je nekoliko povečala, tudi zato, ker obratujemo že od 11. novembra. Največ prodamo dnevnih in dopoldanskih vozovnic, tudi dnevnih in sezonskih od ponedeljka do petka,« je pojasnila tamkajšnja direktorica splošnega sektorja mag. Aleksandra Fiorelli.

V letošnji zimi se bodo na Voglu, kjer povprečno naštejejo sedemsto smučarjev na dan, še bolj posvetili dobremu počutju gostov. »Obnova restavracije Viharnik se bliža koncu, kar bo omogočilo še lepša doživetja naših gostov, saj se bo restavracija ponašala z najlepšo sončno teraso in izbrano ponudbo pijač ter jedi. Smo tudi najemniki prenovljenega Planinskega doma Savica pod slapom Savica, ki bo obratoval tudi pozimi in ima poleg odlične kulinarične ponudbe na voljo tudi udobna prenočišča. V zimskem času bomo organizirali številne dogodke, s katerimi bomo animirali naše obiskovalce, okrepili bomo tudi otroško animacijo,» Fiorellijeva našteje večje novosti.

V lanski smučarski sezoni so našteli 82.000 smučarjev, kar je sedem odstotkov manj kot v zimi prej. Letošnji največji investiciji na Voglu sta bili poletna ureditev podlage smučarskih prog, s katero lahko zagotavljajo smučanje z minimalno količino snega, in pregled žičniških naprav.

Tako kot vsako leto bodo tudi letos imeli na Voglu mnogo dogodkov. Drugega decembra bodo začeli s pohodom ob polni luni, teden dni pozneje bodo pripravili eko dan. Uradno odprtje smučarske sezone bo potekalo od 15. do 17. decembra, obiskovalci pa bodo do konca sezone lahko uživali še ob svetovnem dnevu snega, popolnem zimskem dnevu, pustnem rajanju na snegu, tekmi za pokal Vogla, kulinaričnem in koncertnem dnevu ter še marsičem.

Mimogrede, v letošnjem poletju so na Voglu našteli 142.200 potnikov, prepeljanih s panoramsko gondolo, kar je skoraj dvanajst odstotkov več kot v lanskem poletju. Slabši je bil predvsem mesec september, ki je bi pretežno deževen.

Rekordno na Kaninu

Edino slovensko smučišče s tereni nad dva tisoč metri nadmorske višine je svoja vrata letos na stežaj odprlo že 10. novembra. S predprodajo smučarskih vozovnic so glede na prvo sezono po letih zatišja zadovoljni. Največ so prodali sezonskih vozovnic za Kanin (od ponedeljka do petka) in dnevnih Kanin - Sella Nevea.

Med letošnje največje novosti na smučišču, kjer vsak dan naštejejo največ osemsto smučarjev, uvrščajo odprtje proge in sedežnice Graben ter povečanje hitrosti krožne kabinske žičnice na Kanin (približno deset minut hitreje). V lanski zimski sezoni, ki je bila prva zimska sezona po nekaj letih, so našteli dvajset tisoč smučarjev s slovenske strani in prav toliko z italijanske. Z odličnimi rezultati se lahko pohvalijo v poletni sezoni, saj jih je obiskalo skupno 25.000 obiskovalcev. Ti so bili navdušeni tudi nad novostjo, to je via ferrata Prestreljenik. Uradno odprtje smučišča Kanin bo 8. decembra.

Novosti s Krvavca

Tako kot za druga smučišča je tudi za prestolnici najbližje smučišče smučarske vozovnice mogoče ugodneje kupiti do jutri, 30. novembra, v preprodaji. Na novo zimsko sezono so na Krvavcu dobro pripravljeni, investicija vanjo je ocenjena na 850.000 evrov.

»Na kabinski žičnici smo opravili večja vzdrževalna dela, med drugim smo zamenjali del jeklene vrvi. Menjali smo tudi elektrokrmiljenje na sedežnici Zvoh, ki smučarje popelje na najvišjo in najpriljubljenejšo točko Krvavca. Največ smo investirali v nakup nove opreme – krvavške strmine bo odslej teptal nov, zmogljivejši teptalni stroj, kupili smo tudi nov visoko zmogljiv snežni top, zamenjali podlago na otroškem traku na Gospinci in nadgradili kontrolni sistem vozovnic ski data,« je pojasnil strokovni sodelavec na področju komerciale in marketinga Luka Vrančič.

Poleg tehničnih novosti RTC Krvavec nadgrajuje tudi ponudbo in zvišuje kakovost storitev tako na smučišču kot v hotelski in gostinski ponudbi. Tudi v letošnji sezoni se vsako soboto obeta pestro zabavno dogajanje na smučišču. 23. decembra bo dan, posvečen ženskam, januarja bodo zaznamovali svetovni dan snega in akcijo Šolar na smuči, že tretje leto zapored bodo gostili tridnevno kulinarično razvajanje Gourmet Cup, kjer boste lahko okusili mojstrovine najboljših slovenskih in svetovnih kuharskih šefov. V februarju se bodo tam pomerili najboljši smučarji v telemark tehniki na tekmi svetovnega pokala v telemark smučanju, z veliko zabavo na snegu pa bodo zaznamovali tudi svojo 60. obletnico.

Škratov vrtec na Rogli

Tudi priprave na zimsko sezono na Rogli so potekale v skladu z načrtovanim. V okviru nadgradnje zasneževalnega sistema so v prvi fazi zgradili 2,2 kilometra trase s komunikacijskim in energetskim kablom ter dovodom vode in zraka ter namestili štiriindvajset novih visokotlačnih snežnih topov oziroma žiraf. »Projekt nadgradnje zasneževalnega sistema bo v celoti končan do leta 2020 in bo omogočal zasnežitev celega smučišča Rogla v petih dneh,« je pojasnila Tina Tinta Kovačič, predstavnica marketinga in odnosov z javnostjo.

Smučarji lahko izbirajo med številnimi različnimi tipi vozovnic: urnimi, dnevnim, večdnevnimi in sezonskimi v štirih starostnih skupinah. Na voljo je tudi enotna sezonska ski vozovnica od ponedeljka do petka po ceni 199 evrov, ki poleg snežne garancije, dnevne in nočne smuke ter veljavnosti med slovenskimi šolskimi počitnicami ponuja tudi številne kulinarične, velnes in druge ugodnosti.

»Otroški snežni park Rogla po načelih ideje šport za vse omogoča lažje, učinkovitejše in zabavnejše učenje snežnih športov otrokom, mladostnikom in osebam s posebnimi potrebami. Elementi so prilagojeni starosti, velikosti ter motoričnemu in psihosomatskemu razvoju,« pove sogovornica.

Med tednom bosta na Rogli simultano potekali dve aktivnosti: šola smučanja za otroke nad šest let in Škratov smučarski vrtec za otroke od 3. do 6. leta, ki se s smučanjem spoznavajo. V slednjem se bodo nadobudneži udeležili ustvarjalnic, obiskali snežni poligon in se spoznali s smučanjem skozi igro.

Z razvojem blagovne znamke Okusi Rogle in vse večjim pomenom, ki ga pridobiva kulinarika znotraj ponudbe in širše, dodaja Tina Tinta Kovačič, so nadgradili gostinsko kulinarično ponudbo v restavracijah na smučišču: »Pri nadgradnji smo se oprli na trende v zdravem načinu prehranjevanja, pohorsko tradicijo ter ponudbo lokalno pridelanih živil in izdelkov. Ne nazadnje smo pri prenovi prisluhnili tudi željam in potrebam naših gostov in obiskovalcev. Seveda bo tudi v prihodnje posebno mesto znotraj kulinarične ponudbe pripadalo edinemu pravemu pohorskemu loncu.«

S posebno ponudbo S smučin v tople termalne vrelce bodo smučarjem ob predložitvi dnevne (tekoči dan), večdnevne in sezonske smučarske vozovnice za Roglo omogočili kar trideset odstotkov ugodnejši vstop v termalne bazene in Savna vas v Termah Zreče. Tudi v letošnji zimski sezoni bo Rogla postregla s številnimi dogodki: zabavo Ski opening, zabavami Apres ski, silvestrovanjem na prostem, svetovnim pokalom v deskanju na snegu, olimpijskim festivalom, evropskim pokalom v deskanju v paralelnih disciplinah in drugimi.

Smučišče Rogla je bilo v sezoni 2016/17 že tretjič zapored najbolj obiskano slovensko smučišče. V 120 dneh je Roglo obiskalo 188.525 smučarjev, kar je v povprečju skoraj 1600 smučarjev na dan.

Cerkno tudi z drsališčem

Sodoben smučarski center, ki se lahko pohvali z najhitrejšimi smučarskimi napravami v Sloveniji, obilne snežne padavine in s tem začetek nove smučarske sezone pričakuje v prihodnjih dneh. Odprtje smučarske sezone načrtujejo 15. oziroma 16. decembra.

Potem ko so v poletni sezoni tudi zaradi novega bazenskega kompleksa močno povečali obisk v hotelu in se vnovič lahko pohvalijo z nagrado za najboljše male terme, se odličnih rezultatov nadejajo tudi pozimi, saj ne bodo več odvisni zgolj od vremenskih razmer.

»V lanski zimski sezoni smo našteli sto dni obratovanja in 88.000 smučarjev. Od letošnjih investicij bi omenila nakup premičnega drsališča, ki smo ga postavili pred hotelom. Obiskovalcem bo na voljo že pred novoletnimi prazniki,« je pojasnila direktorica Hotela Cerkno Manuela Božič Badalič.

Decembrski obeti na Golteh

Na smučišče Golte se lahko pripeljete z najdaljšo nihalko v Sloveniji (3265 metrov). V zimski sezoni obratujejo tri sedežnice, dve vlečnici (sidro in krogci) in otroški trak za začetnike. Iz Mozirja oziroma Radegunde je do hotela Golte speljana tudi pozimi dobro vzdrževana asfaltirana panoramska cesta.

»Glede na vremenske obete načrtujemo, da se bodo smučarji po naših strminah lahko premierno v letošnji sezoni spustili 9. decembra,« je povedal Luka Paulič, novi direktor gorskega centra Golte, kje so lani v poletni in zimski sezoni skupno našteli 70.000 obiskovalcev.

Atraktivna nočna smuka

Tudi smučarska sezona na Starem vrhu, za katerega številni pravijo, da slovi po najlepši nočni smuki v Sloveniji, se bo začela predvidoma v decembru. »Poleti so potekala dolgotrajna in naporna pogajanja ter usklajevanja za odkup obveznosti iz več kot deset let starega finančnega lizinga, ki je bil največje breme družbe STC Stari vrh, kar nam je 29. septembra uspelo,« je pojasnil Tomaž Trobiš, vršilec dolžnosti direktorja STC Stari vrh, d. o. o.

V začetku oktobra so izpolnili pogoje iz sporazuma za razpolaganje z vso opremo na smučišču, na osnovi česar so intenzivno potekale aktivnosti za pripravo za novo sezono. Izvedli so redna vzdrževalna dela in pripravo žičnic za redne tehnične preglede. Odprtja nove sezone smučanja se nadejajo v decembru.

Brezplačni uvod v Kranjski Gori

»Smučišče Kranjska Gora v sezoni 2017/2018 praznuje visok jubilej, 70-letnico postavitve prve vlečnice Preseka v Kranjski Gori, ki so jo naši predhodniki postavili davnega leta 1948. V skladu s tem smo prenovili tudi grafično podobo našega centra,« sporoča ekipa kranjskogorskega smučarskega centra, kjer je na voljo trinajst vlečnic in pet sedežnic.

Po tamkajšnjih smučarskih terenih (snežna podlaga je bila petindvajset centimetrov kompaktnega snega, obratovala je vlečnica Mojca) so se smučarski navdušenci premierno v letošnji zimski sezoni zapeljali že minuli petek. Romantike bo v veselem decembru tudi letos navduševala alpska vasica na trgu pred cerkvijo. Rdeča nit praznično osvetljenih hišic bo kulinarična ponudba in ponudba izdelkov domače obrti.

Kakor koli, obeta se pestra in po nekaterih napovedih celo rekordna smučarska zima. A ne pozabite: ne z brezhibno in najmodernejšo smučarsko opremo, varnih užitkov na belih strminah boste deležni z zglednim smučarskim znanjem, zadovoljivo psihofizično kondicijo in upoštevanjem smučarskega bontona.