Državni program za zgodnje odkrivanje raka dojk Dora poslej deluje tudi v Pomurju. Splošna bolnišnica Murska Sobota je namreč uspešno izpolnila strokovne zahteve in postala presejalni center v programu Dora. S tem bo v pomurskih občinah ženskam omogočena presejalna mamografija vsaki dve leti, s katero se lahko odkrije raka, še preden se pojavijo tipni znaki. Z odprtjem novega centra je zdaj v program Dora vključenih 78 odstotkov vseh slovenskih žensk v ustreznem starostnem obdobju.

V prihodnjih dveh letih bodo na presejalno mamografijo v SB Murska Sobota povabljene vse ženske med 50. in 69. letom, ki imajo stalno prebivališče v občinah Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogaševci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana in Veržej. Skupaj je v teh občinah 17.157 žensk, starih od 50 do 69 let.

Ženske bodo na dom prejele pisno vabilo Onkološkega inštituta Ljubljana (OI), na katerem bosta določena datum in ura pregleda. Prav tako se lahko na pregled naročijo same. Za presejalno mamografijo v programu Dora ženske ne potrebujejo napotnice, pregled je brezplačen.

Presejalno slikanje dojk v stacionarnem centru Dore v SB Murska Sobota izvajajo radiološki inženirji, posebej izobraženi za program Dora. Vsako mamografsko sliko ločeno odčitata dva zdravnika radiologa. Kadar radiologi pri odčitavanju slik vidijo spremembe na dojki, žensko na dodatne preiskave povabijo na OI v Ljubljano. Z odprtjem presejalno-diagnostičnega centra programa Dora v UKC Maribor, ki je predvideno v naslednjem letu, bodo ženske iz tega dela Slovenije nadaljnje preiskave in zdravljenje opravljale v Mariboru.

»Izjemno smo veseli, da so v Splošni bolnišnici Murska Sobota izpolnili vse zahteve za stacionarni presejalni center in se tako vključiti v program Dora. Ženske vabimo, da se odzovejo vabilu in se vključijo v program Dora, saj je zdravljenje zgodaj odkritega raka dojk lahko uspešnejše,« je ob začetku delovanja presejalnega centra Dora v murskosoboški bolnišnici dejal vodja programa Dora mag. Maksimiljan Kadivec.

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. S presejalno mamografijo lahko odkrijejo raka dojk, še preden se pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni. To je zelo pomembno, saj je zdravljenje lahko uspešno, če je rak odkrit na začetni stopnji. Država je z namenom zgodnjega odkrivanja raka dojk aprila 2008 vzpostavila državni program Dora, ki omogoča ženskam med 50. in 69. letom slikanje dojk z mamografijo na vsaki dve leti. Cilj programa je v ciljni populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za od 25 do 30 odstotkov.

Leta 2016 so v okviru državnega presejalnega programa za raka dojk Dora opravili dobrih 57.000 presejalnih mamografij. Zdravniki radiologi so leta 2016 odkrili raka dojk pri 370 ženskah, tretjina odkritih invazivnih rakov pa je bila enaka ali manjša od 10 milimetrov, so sporočili iz programa Dora. lo