Nočni satelitski posnetki osvetljenih obal in mest so na pogled sicer čudoviti, toda umetna svetloba ima številne neželene učinke. Znanstveniki pravijo, da se zaradi izgube noči v mnogih državah že soočajo s številnimi posledicami, ki jih občutijo rastline in živali, vplivi pa se kažejo tudi na zdravju ljudi. V študiji, ki je bila objavljena v časniku Science Advences, so znanstveniki ugotovili, da se je med leti 2012 in 2016 umetna zunanja razsvetljava povečala za več kot dva odstotka.

Velik porast umetne svetlobe po državah Južne Amerike, Afrike in Azije

Ekipa znanstvenikov je za namene študije uporabila Nasin satelitski radiometer, napravo, zasnovano za merjenje svetlobe luči ponoči. Ugotovili so, da se je osvetljenost Zemlje močno spreminjala glede na državo. V nekaterih državah so noči postale precej bolj svetle. Najbolj »razsvetljene« države kot sta na primer ZDA in Španija, so ostale enako svetle, medtem ko je bilo velik porast umetne luči zaznati po državah Južne Amerike, Afrike in Azije.

Količino svetlobe je zmanjšalo le nekaj držav, pa še to iz povsem drugih in ne okoljevarstvenih razlogov. Taki dve državi sta Jemen in Sirija, kjer so luči ugasnile zaradi vojne.

Škodljiva modra svetloba

Kot navaja BBC, je ameriška zdravstvena organizacija že lani opozorila na širjenje močnih LED luči po mestih in na škodljive posledice za človeka, ki jih ima zanj ta tako imenovana modra svetloba. Med drugim so opozorili, da morajo biti te luči nastavljene na najmanj možno moder odtenek, saj ta svetloba vpliva na tvorjenje hormona melatonina, ki vpliva na spanje.

Svetloba pa ima še toliko bolj porazen vpliv na nočne živali. Tako recimo želve nočne luči zamenjajo za lunino svetlobo in odtavajo v napačno smer, kar pomeni namesto v morje v - smrt. Močno vpliva tudi na nočne ptice selivke in insekte.

Za zadostno vidljivost ne potrebujemo močne razsvetljave

»Umetna svetloba je eden najbolj dramatičnih fizičnih posegov človeka v okolje,« je povedal Christopher Kyba, vodja raziskovalcev iz nemškega raziskovalnega centra za geofiziko v Potsdamu. On in njegovi kolegi so pričakovali, da bodo bogata mesta z uvedbo bolj varčnih LED luči postala manj razsvetljena, vendar se to ni zgodilo.

Kot je razvidno iz satelitskih posnetkov, so ZDA ostale ponoči enako svetle, medtem ko sta recimo Velika Britanija in Nemčija svetlost še povečali, čeprav svetlobni senzorji sploh niso sposobni zaznati modrih odtenkov svetlobe, ki jih oddajajo LED luči. Znanstveniki zato pričakujejo, da bodo razlike v svetlosti, potem ko bodo sateliti zaznavali tudi ta spekter svetlobe, še bolj dramatične.

Kot je še dejal Kyba, bi lahko bila naša urbana okolja temnejša, pa kljub temu ne bi imeli nobenih težav z vidljivostjo. »Človeški vid temelji na kontrastu, ne količini svetlobe. Če bi se izognili slepečim lučem, bi lahko bolje videli tudi z manj svetlobe,«' je še povedal in dodal, da bi manj luči pomenilo tudi velike prihranke energije.