Raziskavo sta v nočeh med 20. in 24. decembrom lani in 14. in 21. januarjem letos skupaj izvedla Britanska astronomska zveza (BAA) in Kampanja za zaščito ruralne Anglije (CPRE), sodelujoče v raziskavi pa sta prosila, da se pri opazovanju zvezd osredotočijo na ozvezdje Orion, ki je najlažje prepoznaven.

Zvezde so nevidne v večjemu delu Britanije

S prostim očesom bi se moralo na britanskem nočnem nebu videti približno 50 zvezd od nekaj več kot 70, vendar pa sta le dva odstotka sodelujočih videla več kot 30 zvezd. Dobra polovica sodelujočih, 54 odstotkov je na nebu opazila manj kot deset zvezd iz ozvezdja Orion.

V dneh, ko je potekala raziskava, na nebu ni bilo vidne lune, zato naj bi bila vidnost zvezd na nebu maksimalna. Po izsledkih raziskave CPRE in BAA svetlobno onesnaženje "zakriva" zvezde v večjem delu Velike Britanije. Najmanj zvezd se vidi v večjih mestih, vendar pa se svetlobno onesnaženje hitro seli tudi na podeželje.

Po mnenju koordinatorja omenjene raziskave Boba Mizona je ena od možnih rešitev za preprečevanje svetlobnega onesnaženja bolj natančno načrtovanje postavljanja uličnih svetilk, natančnejše usmerjanje njihove svetlobe in bolj previdno uporabljanje električne energije. "Tako ne bi zgolj videli več zvezd na nebu, temveč bi tudi zmanjšali onesnaženost in pomagali ohranjati zaloge električne energije za prihodnost," je za BBC še povedal Mizon.