Čeprav moški smuk v Lake Louisu sodi med najlažje v svetovnem pokalu, na katerem so večkrat krojile razplet vremenske razmere, so na prvi preizkušnji v olimpijski sezoni v Kanadi blesteli le smukaški velemojstri. Beat Feuz je bil najhitrejši, Švicarju se je najbolj približal olimpijski prvak Matthias Mayer, poleg avstrijskega Korošca pa se je na zmagovalne stopničke uvrstil še izkušeni Norvežan Aksel Lund Svindal. Kar enajst smukačev med prvo petnajsterico je bilo Norvežanov, Avstrijcev in Švicarjev.

Slovenska reprezentanca je na prvem smuku sezone zaostala za pričakovanji, saj je osvojila zgolj dvanajst točk svetovnega pokala. Martin Čater in Boštjan Kline sta si delila 25. mesto ter prejela vsak po šest točk. Izbira Klineta, da bo nosil startno številko 1, je bila slaba. Mariborčan je tekmoval v težkih razmerah, kar je potrdilo dejstvo, da je v zgornjem delu proge dosegel šele 68. čas. Čater je imel s številko 32 boljše razmere na progi, do polovice proge pa je imel trinajsti čas. V drugem delu proge, ki je zahtevala več tehničnega znanja, se je Čater odločil za previdno taktiko, s katero je osvojil točke svetovnega pokala, ne pa boljšega uspeha. Klemen Kosi, Miha Hrobat in Tilen Debelak so bili prepočasni za uvrstitev med dobitnike točk.

»Ne morem se znebiti občutka, da Čater po sposobnosti smučanja sodi med najboljših deset smukačev na svetu. Toda za takšne uvrstitve je potrebnega več tveganja. Pri Klinetu smo tvegali z izbiro startne številke in se ušteli. Sicer Boštjan ni smučal slabo, a kljub težkim razmeram ni pokazal tistega, kar smo od njega pričakovali,« je najboljša slovenska nastopa ocenil glavni slovenski trener v hitrih disciplinah Peter Pen.

Norvežani in Avstrijci so bili prepričljivo najboljši tudi na včerajšnjem superveleslalomu. Kjetil Jansrud je nadaljeval norveški primat v tej disciplini in dosegel svojo jubilejno 20. zmago v svetovnem pokalu. Na zmagovalnem odru sta mu delala družbo Avstrijca Max Franz in Hannes Reichelt. Vrstni red med najboljšimi tremi bi bil gotovo drugačen, če Norvežan Aleksander Aamodt Kilde ne bi naredil večje napake, s katero je bil četrti, mesto pred Akslom Lundom Svindalom. Napako je storil tudi Boštjan Kline, ki je imel na začetku tekme v spremenljivih razmerah dobre pogoje. Štajerec je bil 19., štiri mesta slabši pa je bil Martin Čater. Klemen Kosi in Tilen Debelak sta ostala brez točk svetovnega pokala.

Slaba vest je konec tedna prišla iz nemškega tabora. Felix Neureuther, zmagovalec prvega slaloma sezone v Leviju, si je na treningu v ZDA strgal prednje križne vezi levega kolena. Za Bavarca je olimpijska sezona končana.