V Piranu je minulo soboto potekala tradicionalna, že 35. mednarodna arhitekturna konferenca Piranski dnevi arhitekture (PDA), tokrat ponovno pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Arhitekturni dogodek ima eno najdaljših tradicij na svetu, saj ga prirejajo že od leta 1983, in je vsestransko pomemben za slovensko strokovno in širšo javnost. Pobudnik in dolgoletni predsednik organizacijskega odbora PDA je bil arhitekt Vojteh Ravnikar (1943–2010). Od leta 2008 jih vodi in organizira generacija mlajših arhitektov – Maja Ivanič (predsednica), Špela Kuhar in Anže Koren za ljubljansko Galerijo Dessa, iz Obalnih galerij Piran pa kustosinji Tatjana Sirk in Majda Japelj - Božeglav

Namen konference je ovrednotiti arhitekturne trende in predstaviti najbolj inovativne ideje arhitekturne in prostorske produkcije. PDA spodbujajo kakovostno sodobno arhitekturo, ki spoštuje lokalni kontekst in kulturno raznolikost ter oblikuje pozitivno prihodnost naše civilizacije. Na Piranskih dnevih je v vseh letih predavalo veliko svetovno priznanih arhitektov, mnogi med njimi so kasneje prejeli prestižne mednarodne arhitekturne nagrade, kot so Pritzkerjeva nagrada, evropska nagrada Mies van der Rohe ali bienalni  beneški arhitekturni lev.

Konferenca, nagrade in razstave

Tema letošnje konference je Čas v arhitekturi: 35 let PDA. Arhitekt Jurij Kobe, profesor in predsednik Društva arhitektov Ljubljana, je o njej za PDA razmišljal takole: »Že 35 let Piranska srečanja arhitektov kljubujejo času. V vsebino vseh je bil na nek način vgrajen tudi čas. Čas premisleka vključuje tudi vprašanje časa v arhitekturi. Čas brez fizične otipljivosti je, tako kot svetloba, eden bistvenih gradnikov arhitekture: arhitektura se zmerom godi v času. Tista, ki ga najbolj lovi, ga mnogokrat najhitreje zamuja. Pa je čas še vedno merilo arhitekture? Ali čas odloča, kaj je resnično Arhitektura? Je poslanstvo arhitekture v njeni hitri reakciji na čas? Kaj je tisto, kar določa arhitekturni čas?«

Konferenco PDA vsako leto spremljajo tudi arhitekturne razstave. Med njimi je najpomembnejša mednarodna razstava za prestižno nagrado piranesi 2017, ki je postavljena v razstavišču Monfort v Portorožu. Ogledate si lahko še razstavi Mateus: Dva muzeja v Lozani v Galeriji Hermana Pečariča in Arhitektura, ki to ni: v odnosu do okolja, kulturne krajine, dediščine, javnega interesa v Apolonijevi palači.

Zaključek konference je potekal prav v Monfortu, kjer so slovesno podelili 29. mednarodno arhitekturno nagrado piranesi 2017. Nagrada, imenovana po italijanskem umetniku iz 18. stoletja Giovanniju Battisti Piranesiju (1720–1778), čigar družina izvira iz Pirana, je bila prvič podeljena leta 1989. Nagrajuje najboljše arhitekturne realizacije, nastale v zadnjih dveh letih na območju centralne Evrope in študentske projekte desetih evropskih arhitekturnih šol. Mednarodno žirijo sestavljajo vsakoletni predavatelji konference PDA, mladi predavatelji, ki jim PDA omogočajo strokovno promocijo, pa so bili Aleš Kacin (Slovenija) in študenti Viharniki 03 – FAKongres (Eva Pavlič, Marin Berović, Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani). Žirija je Mednarodno nagrado piranesi 2017 podelila studiu Bernardo Bader Architekten za kapelo Salgenreute v Krumbachu (Avstrija). Podelila je še dve mednarodni priznanji studiu Mirko Franzoso Architects za novo družbeno hišo v Caltronu (Italija) in studiu Feld72 Architekten za vrtec Niederolang v Olangu (Italija). Več o nagradah in ostalih priznanjih na www.pida.si.